HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία η “ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης»

Με επιτυχία η “ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης»

Από την ΑΧΕΠΑ HELLAS

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση–διάλογος με θέμα: «Η ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης», που οργάνωσε το Τμήμα «ΚΡΗΤΗ-ΚΝΩΣΟΣ» της AHEPA (ΑΧΕΠΑ) HELLAS, στη δημοτική αίθουσα της Ανδρόγεω.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι διαγραφόμενες γεωπολιτικές εντάσεις επιβάλλουν την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού. Προϋπόθεση για την ανανέωση της Ελλάδας αποτελεί η αποκατάσταση της εθνικής αυτοπεποίθησης, η οποία είναι δυνατή, εφόσον υιοθετηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.

foto-ekdilosis

Η συνομιλία ανάμεσα στον καθηγητή της Σορβόννης συντοπίτη μας Γεώργιο Πρεβελάκη και στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη, έδειξε ότι η οπτική αυτή για τον ελληνισμό είναι ρεαλιστική και εφικτή. Η διάγνωση αυτή στηρίζεται στην ανάλυση των μεγάλων μετασχηματισμών του κόσμου, όπως για παράδειγμα, η παγκοσμιοποίηση.

Οι εξελίξεις αναβαθμίζουν τα συστατικά στοιχεία του ελληνισμού, τα οποία είχαν υποβαθμισθεί: παιδεία, τοπικισμός, διασπορά, θρησκευτική παράδοση, κοινωνική οργάνωση. Στην προσπάθεια αυτή της ανανέωσης του ελληνισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο, όπως μαρτυρούν οι ιστορικές κρητικές εμπειρίες.

Οι σκέψεις αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του Γ. Πρεβελάκη «Ποιοι είμαστε; Γεωπολιτική της Ελληνικής ταυτότητας» και λειτούργησαν ως αφετηρία στη διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στους δυο ομιλητές και το ευρύ κοινό το οποίο την παρακολούθησε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος ΑΧΕΠΑ ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές κυρίους Γεώργιο Πρεβελάκη και Αντώνη Παπαγιαννίδη, τους χορηγούς της εκδήλωσης (Δήμο Ηρακλείου , Όμιλο ΚΡΗΤΗ ΤV, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ/ECONOMIA, βιβλιοπωλείο ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ), τα λοιπά μέσα έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για την ευρεία δημοσιοποίηση της εκδήλωσης και τέλος όλες και όλους που παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση