HomeHL-EconomyΜε άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι Θεσμοί

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι Θεσμοί

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την γραμμή άμυνας της απέναντι στους δανειστές καθορίζει η κυβέρνηση εν όψει της έλευσης των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου οι συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους θα ξεκινήσουν την Τρίτη. Ήδη ζυμώσεις έχουν λάβει χώρα τόσο μεταξύ των Θεσμών, όσο με την ελληνική κυβέρνηση.

Ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει αυτούς που ενίσχυσε τον Δεκέμβριο με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος: όσους έχουν σύνταξη μέχρι 700-800 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την κατηγορία, κατατάσσονται τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Άρα το βάρος των περικοπών, θα πέσει στους λίγους. Έτσι, ανάλογα με το ποια θα είναι η έκταση της «μεταρρύθμισης» στο ασφαλιστικό οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στους έχοντες τις υψηλότερες συντάξεις, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 10%.

Πλεονάσματα

Στο «καυτό» θέμα των πλεονασμάτων από το 2019 και μετά φαίνεται πως η γερμανική πλευρά δείχνει διάθεση για την εξεύρεση μίας ενδιάμεσης λύσης. Οι ακραίες προτάσεις για ποσοστό 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία έχουν εγκαταλειφθεί και η συζήτηση επικεντρώνεται σε μία τριετία. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει πρόβλεψη για τη σταδιακή μείωση του 3,5%, με τα ποσοστά να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Υπό συζήτηση είναι το ακριβές ποσό των παρεμβάσεων, που πρέπει να γίνουν από το 2019 και μετά. Αρχικά είχαν ζητηθεί μέτρα 2,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 4,5 δισεκατομμυρίων) αλλά στη συνέχεια το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 2% (δηλαδή περίπου 3,6 δισεκατομμύρια).

Το τελικό πακέτο θα καθορίζει τα πλεονάσματα (όπου έχουν γίνει βήματα) και θα περιλαμβάνει μέτρα αλλά και αντίμετρα, προκειμένου να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις σε Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό να συνοδεύονται από μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που θα στηρίζουν τους χαμηλόμισθους.

Χρέος

Αναγκαία θεωρείται από την ελληνική πλευρά η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων δράσεων για το χρέος, που θα τρέξουν στα μέσα του 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2028. Αυτό θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στους επενδυτές, ενώ θα έχει σημαντική επίδραση στην ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η αποσαφήνιση του οδικού χάρτη για το χρέος αποτελεί «κρίκο» για να εισηγηθεί το ΔΝΤ την παραμονή του στο πρόγραμμα, παράλληλα με τη μόνιμη αναφορά στις «μεταρρυθμίσεις».

parapolitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση