HomeΚΡΗΤΗ«Η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει το κράτος αποτελεσματικό»

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει το κράτος αποτελεσματικό»

Η τοποθέτηση Αυγενάκη στην κοινή σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κοινή σύσκεψη με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών &  Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου και το Σύνδεσμος Επισιτισμού & Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου συμμετείχε ο Γραμματέας Π.Ε. και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του γραμματέα  της ΝΔ στη σύσκεψη έχουν ως εξής:

  • Η κυβέρνηση: βιάζεται μόνο όταν πρόκειται να διορίσει κομματικές στρατιές, να βολέψει συγγενείς και φίλους, να «ξεπλύνει» προβληματικά «πόθεν έσχες» στελεχών της, να «κουκουλώσει» την κακοδιαχείριση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, να εκβιάσει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να φιμώσει τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης, να «πουλήσει προστασία» στους κουκουλοφόρους που καίνε την Αθήνα και να πισωγυρίσει την Παιδεία μας.
  • Αντίθετα, η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές, να κάνει πιο αποτελεσματικό το κράτος, να μειώσει τη σπατάλη, να διευκολύνει το επιχειρείν και τις επενδύσεις, να μειώσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την εξωστρέφεια.
  • Για παράδειγμα: το πολυνομοσχέδιο (Δεκέμβριος 2016) έπρεπε να περιλαμβάνει θέματα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της διαδικασίας πτώχευσης, της απονομής δικαιοσύνης, της φορολογικής συμμόρφωσης και της προώθησης του πλαστικού χρήματος. Όμως, δεν είχε κανένα σχέδιο για το πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες πτώχευσης, χωρίς να ευνοούνται οι μπαταχτσήδες, αλλά ταυτόχρονα να δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους την αξίζουν.
  1. Μεταβίβαση όλων των ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 24 μήνες τώρα, συνεχώς διογκώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (1η Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 17,5 δις ευρώ σήμερα. Δηλαδή, παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 60% ή 6,6 δις ευρώ, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, την περίοδο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, από τους 75.958 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν. 4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 40.142 με οφειλές ύψους 1,86 δις ευρώ απεντάχθηκαν! Δηλαδή, το 52,8% των οφειλετών που συμμετείχαν, απώλεσαν τη ρύθμιση για τις “100 δόσεις”!
  • Tα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις, καθώς και «την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης -από την Κυβέρνηση- ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».
  • Η κυβέρνηση αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστώντας ασύμφορη την απασχόληση και τη δημιουργία. Εκμηδένισε την ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών–συντάξεων.
  • Η κυβέρνηση στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση στην αγωνία της να στηρίξει ταμειακά το ασφαλιστικό μόρφωμα του κ. Κατρούγκαλου. Τώρα, επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Η κυβέρνηση χωρίς κανένα κριτήριο ύψους και εισπραξιμότητας μεταφέρει όλες τις εκτός ρύθμισης οφειλές στο ΚΕΑΟ. Χωρίς να έχει φροντίσει πριν ούτε καν για τη στελέχωση και στήριξη της υπηρεσίας. Αποδεικνύει ότι: αφού, δεν μπορεί να πιάσει την μεγάλη εισφοροδιαφυγή, θα την πληρώσουν και πάλι οι “μικροί”.
  1. Ακατάσχετος επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός.
  • Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν πρέπει να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και συνέπεια των capital controls. Αλλά στο πλαίσιο ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, αφού η χρήση τους μειώνει τα ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και αυξάνει τα δημόσια έσοδα.
  • Η ΝΔ παρουσίασε την πρόταση της το Σεπτέμβριο2016: ένα ισορροπημένο πλέγμα 11 διοικητικών παρεμβάσεων και οικονομικών κινήτρων, που μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (τερματικών POS), τη σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές στα 500 ευρώ και τη σύνδεση του «αφορολόγητου ορίου» με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ταυτόχρονα, δίνει κίνητρα, όπως τη «λοταρία» αποδείξεων, την επιστροφή ποσοστού του αναλογούντος ΦΠΑ μέχρι και 50%, την κάλυψη του κόστους που προκύπτει από την προμήθεια του λογισμικού ή της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τη θεσμοθέτηση ενός «ειδικού, μερικώς ακατάσχετου, επαγγελματικού λογαριασμού» και τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών για τις συναλλαγές με κάρτες. Με αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος δύο ετών.
  • Ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπάνες της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία, εισφορές, κλπ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση