HomeΕΛΛΑΔΑΕγκλήματα μίσους στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού

Εγκλήματα μίσους στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού

Τα συμπεράσματα σχετικής ημερίδας και οι τοποθετήσεις των ομιλητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη έλλειψη καταγγελτικότητας από τους πολίτες, έλλειψη επαρκών στοιχείων από την ελληνική Δικαιοσύνη για την πορεία τέτοιων υποθέσεων αλλά και η σημασία της εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας στην βέλτιστη αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Εγκλήματα μίσους με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΜΚΟ Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων στο Νέο Κόσμο.

Παράλληλα έγινε λόγος για ένα κοινωνικό πρόβλημα και όχι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μια συγκεκριμένη κοινότητα.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό η κυρία Ερασμία Μπίτσικα, Εγκληματολόγος και Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π.Π, η οποία τόνισε ότι κάθε φορά που καταφερόμαστε με σεξιστικούς όρους, όταν στιγματίζουμε και βιαιοπραγούμε ενάντια σε έναν άνθρωπο βάλλουμε ανεπανόρθωτα κατά του δικαιώματος της Ελευθερίας, που είναι το μέγιστο αγαθό, αυτό για το οποίο είναι περήφανος ο Ελληνικός πολιτισμός.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Φίλιππος Παγάνης, Πρόεδρος της ΜΚΟ Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, ο οποίος έθιξε την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας απέναντι στην βία με κίνητρο την μισαλλοδοξία και την προκατάληψη.

Στην πρώτη τράπεζα με συντονίστρια την κ. Μπίτσικα, παρουσιάστηκε το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο σε σχέση με τα εγκλήματα μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού από τον κ.Νίκο Χαμτζούδη, νομικό, υπ. Δρ. Διεθνούς Δικαίου και νομικό σύμβουλο της ΜΚΟ Colour Youth.

Επίσης, ο κ.Τάκης Αθανάσιος, νομικός και ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης σε θέματα Ευρωπαϊκού και Μεταναστευτικού Δικαίου ανέπτυξε τη διεθνή διάσταση των εγκλημάτων μίσους, χαρτογραφώντας ουσιαστικά το έγκλημα μίσους σε παγκόσμια κλίμακα, και το πως προστατεύει η Ευρώπη τα θύματα των διώξεων.

Ακόμη, η κυρία Ευθυμία Δούση, νομικός-εγκληματολόγος, μέλος του ΣΕΕΠΠ και μέλος της ομάδας της νομικής υπηρεσίας Free Legal Aid του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες μίλησε για τους τρόπους προστασίας των ατόμων που αντιμετωπίζουν δίωξη με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό, έθιξε ζητήματα διακρίσεων στην ευρωπαϊκό νομικό σύστημα και μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα κατά την διαδικασία ασύλου «φώτισε» με την ομιλίας της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες όχι μόνο από τις χώρες καταγωγής τους αλλά και από τις χώρες που ζητούν διεθνή προστασία.

Στην δεύτερα τράπεζα εισηγήσεων, την οποία συντόνιζε ο κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος κ. Μάνος Κουκίδης, αναπτύχθηκε το θέμα των κοινωνιολογικών και εγκληματολογικών προσεγγίσεων του φαινομένου.

Η ψυχολόγος του έργου «Πες το σ’εμάς»-Colour Youth κυρία Εύα Σπίνου παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο την ψυχοκοινωνική διάσταση του δράστη και του θύματος, θίγοντας ζητήματα φύλου και ταυτότητας των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων, όταν αυτά κακοποιούνται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο.

Στην συνέχεια η κυρία Αλεξάνδρα Κατσούλη, ψυχολόγος-εγκληματολόγος-ψυχιατρική νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ ΣΕΕΠΠ, ανέλυσε, κάνοντας μια παγκόσμια ιστορική αναφορά, την τυπολογία δραστών  σε εγκλήματα μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παγάνης, εκ μέρους του κ. Θανάση Θεοφιλόπουλου, υπ. Δρ. Κοινωνιολογία και υπεύθυνο έργου «Πες το σε μας»-Colour Youth, έκανε μια ανάλυση της ακροδεξιάς βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ+ανθρώπων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης της πολιτείας σε τέτοιες αγριότητες αλλά και την τραγικότητα της ρητορικής μίσους μέσα στον πολιτικό λόγο.

Κατά την τρίτη και τελευταία συνεδρία με συντονιστή τον κ. Παγάνη, ακούστηκαν, όπως ειπώθηκε, «οι αποτροπιαστικές πράξεις των εγκλημάτων μίσους λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε ποσοστά και μετρήσεις» από την κυρία Τίνα Σταυρινάκη, Δρ. Νομικής και βοηθό Συντονίστρια Δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Στη συνέχεια θίχτηκαν τα θετικά και αρνητικά σημεία στις σχέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τα θύματα από την κυρία Ντόρα Γιαννάκη, πολιτική επιστήμονα και υπ.Δρ.Εγκληματολογίας, και τον Μιχάλη Λώλη, Υπαστυνόμο Α΄, αναπληρωτή Τμηματάρχη Τμήματος Αντιρατσιστικής Βίας Αττικής. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε το φαινόμενο της υποαστυνόμευσης και υπεραστυνόμευσης από την κ.Ντόρα Γιαννάκη στον τρόπο αντιμετώπισης των τρανς και ομοφυλόφιλων ατόμων, ως θύματα εγκληματικών ενεργειών αλλά και οι δυνατότητες βελτίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στο πεδίο αυτό από τον κ. Λώλη.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση