HomeΚΟΣΜΟΣΟ Μακρόν θέλει να απολύσει 120.000 δημοσίους υπαλλήλους

Ο Μακρόν θέλει να απολύσει 120.000 δημοσίους υπαλλήλους

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο υποψήφιος στην προεδρική εκλογή και πρώην υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει στις 2 Μαρτίου το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίος προβλέπει 60 δις μείωση στις δημόσιες δαπάνες και μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Échos, ο υποψήφιος πρόεδρος άνοιξε προκαταβολικά τα χαρτιά του και δεσμεύτηκε για μια πολιτική «χωρίς δώρα αλλά και χωρίς επιπλέον λιτότητα». Ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της Γαλλίας 3 μονάδες του ΑΕΠ, σε πέντε χρόνια, δηλαδή κατά 60 δις ευρώ. Αυτό θα συμβεί κυρίως με την απόλυση 120.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα ο πρώην υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 50 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

1. 60 δις ευρώ εξοικονόμηση: Ο Εμμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να κάνει 15 δις ευρώ οικονομίες στο ασφαλιστικό, ειδικά χάρη στην αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας και σε εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Επίσης, θα κάνει «10 δις ευρώ εξοικονόμηση στα επιδόματα ανεργίας χάρη σε δομικές μεταρρυθμίσεις». «Η ανεργία μπορεί να κατέβει στο 7% το 2022», δήλωσε. Ο Εμμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να κάνει εξοικονόμηση 25 δις ευρώ στην λειτουργία του κράτους, υπόσχεται «έναν τύπο διακυβέρνησης εντελώς καινούριο» καθώς και «ευελιξία» στον δημόσιο τομέα. Τέλος, οι Δήμοι και οι περιφέρειες θα κληθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 10 δις ευρώ.

2. 120.000 λιγότερες θέσεις στο δημόσιο. Ο υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός!» εκτιμά ότι μπορεί «να μην ανανεώσει 120.000 θέσεις στο δημόσιο. Οι 70.000 θέσεις θα προέρχονται από τους Δήμους και οι 50.000 από το κράτος». Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα κάνει ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα «περίπου δεκαπέντε ατόμων».

3. 20 δις ευρώ μείωση στις προκαταβολές φόρων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε «ένα πιο ρεαλιστικό φορολογικό σύστημα, πιο δίκαιο και ισορροπημένο, με μείωση φόρων που θα διανεμηθούν ισόρροπα μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Ο κ. Μακρόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, και δήλωσε ότι θα μειωθούν οι φόροι για το ασφαλιστικό και την ανεργία. Υποσχέθηκε, επίσης, μείωση φόρων για τις λαϊκές και μεσαίες τάξεις, μέτρο που θα ληφθεί στην αρχή της πενταετούς θητείας του.

4. Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει για τις επιχειρήσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι θέλει να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 33,3% στο 25%, κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

5. Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων, εκτός… Δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων κατά την πενταετία, εκτός ίσως από την εξομείωση του πετρελαίου με την τιμή της βενζίνης.

6. 60 δις δημόσιες επενδύσεις. Αυτό το πακέτο επενδύσεων περιλαμβάνει 15 δις ευρώ για την εκπαίδευση των νέων και των ανέργων και 15 δις ευρώ για τις οικολογικές και ενεργειακές επενδύσεις. Αλλες προτεραιότητες είναι «ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου (πληροφορική), η γεωργία, τα τοπικά μέσα μεταφοράς και η υγεία», λέει ο υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός!».

7. Σεβασμός του ορίου 3% για τα ελλείμματα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα σεβαστεί τον ευρωπαϊκό κανόνα για το 3% έλλειμμα και ότι θα είναι ρεαλιστής για την ανάπτυξη: «1,4% το 2017, 1,8% το 2022». Σχετικά με την Ευρώπη, ο Μακρόν ζήτησε να δημιουργηθεί ένα υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα είναι επικεφαλής ενός «αληθινού προϋπολογισμού» πολλών εκατοντάδων δις ευρώ, ο οποίος «θα επιτρέψει να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις και να αντιδρούμε συλλογικά στις κρίσεις που εμφανίζονται».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση