HomeΚΡΗΤΗΠαραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές

Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές

Κεγκέρογλου στη βουλή: «Να αρθούν αδικίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον Ε.Φ.Κ.Α, στις άδικες χρεώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στην δυνατότητα αναδρομικής ασφάλισης αγροεργατών με εργόσημα που δεν εκδόθηκαν αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου  με ερωτήσεις του, που συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο κ.Κεγκέρογλου, ζήτησε άρση των αδικιών και ενημέρωση για αυτά που ισχύουν σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές:

1.Σε εργαζόμενους με μπλοκ, σε πάνω από δύο εργοδότες και ιδιαίτερα όταν ξεκινούν με δύο και στην πορεία γίνονται περισσότεροι.

2.Σε μισθωτούς που έχουν παράλληλα μπλοκ.

3.Σε μισθωτούς ή επαγγελματίες με αγροτικό εισόδημα.

4.Σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους που αμείβονται με μικρά ποσά με Απόδειξη Επαγγελματικής δαπάνης.

  1. Σε νέους επιστήμονες που υποτίθεται ότι διευκολύνονται να πληρώνουν λιγότερα, ενώ τα υπόλοιπα τοκίζονται με 8%. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ασφαλισμένους που υποτίθεται διευκολύνονται να πληρώσουν 50% ή 35% έναντι.

6.Σε αγρότες που το φορολογητέο εισοδήματος όπως διαμορφώνεται  το 2016 είναι υψηλό, αλλά είναι πλασματικό λόγω των ετεροχρονισμένων πληρωμών του Κράτους.

7.Για τα μερίσματα, ιδίως όσα δεν φορολογούνται, πώς θα ενταχθούν στον Ε.Φ.Κ.Α;

  1. Για τα ποσά που αναζητούνται επιπλέον (από ΟΑΕΕ) κυρίως από ασφαλισμένους του ΟΓΑ που ασκούσαν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.

9.Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου, αναφέρθηκε στην ασφάλιση των αγροεργατών που προβλέπεται να γίνεται μέσω εργόσημου και ζήτησε να δοθεί δυνατότητα αναδρομικής ασφάλισης για εργασίες που παρασχέθηκαν το 2016 και για οποιοδήποτε λόγο δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα εργόσημα.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, αφού αναφέρθηκε στην χρησιμότητα και την ορθότητα των λεγομένων του κ.Κεγκέρογλου, τόνισε, μεταξύ άλλων πως:

Για τα δύο πρώτα ερωτήματα (1 και 2) ουσιαστικά είπε ότι το φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησης υπάγεται στον ΕΦΚΑ. Διευκρίνισε όμως ότι είναι ακόμη υπό επεξεργασία το θέμα που αφορά τον τρόπο σχετικά με το γνωστό πρόβλημα με τα μπλοκάκια.

3.Για το τρίτο ερώτημα είπε ότι το πρόσθετο αγροτικό εισόδημα για ένα μισθωτό ή επαγγελματία υπάγεται σε εισφορές.

Όμως δεν ισχύει πλαφόν αφού καλύπτεται από την ασφάλιση που ήδη έχει ο μισθωτός ή ο επαγγελματίας.

  1. Για τους περιστασιακά απασχολούμενους, δηλαδή όσους έχουν αμοιβή με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης ή τίτλους κτήσης, είπε ότι δεν θα λάβουν ούτε ειδοποιητήριο ούτε υποχρεούνται σε ΑΠΔ και δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά την ανάρτηση των εισφορών προτίθεται να λύσει το όποιο πρόβλημα ανακύψει.
  2. Για τους νέους επιστήμονες, ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση 8% ως προς το τμήμα εκείνο που δεν καταβάλλουν τώρα. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε από τον νόμο ούτε από όσα έχουμε πει.

Εκείνο που θα συμβεί είναι ότι θα κληθούν μέσα σε δεκαπέντε χρόνια να καταβάλουν το υπόλοιπο που δεν κατέβαλαν στην αξία που θα είχε αυτή η εισφορά τη χρονική στιγμή της καταβολής. Αυτό δεν είναι επιτόκιο, αλλά αυτούσια η καταβολή στην αξία της σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, το 8%.

6.Για το ερώτημα 6 ο Υφυπουργός απέφυγε να δώσει απαντήσεις.

7.Για τα μερίσματα είπε ότι δεν υπάγονται σε εισφορές όσα προέρχονται από κεφαλαιακή απόδοση ενώ υπάγονται τα μερίσματα που αποτελούν κέρδος.

Επιπλέον δήλωσε πως δεν ισχύει κατώτερο πλαφόν για μισθωτούς που έχουν και αγροτικά εισοδήματα ενώ υπόχρεοι καταβολής είναι όσοι και πέρυσι.

  1. Σχετικά με τους ασφαλισμένους που βρίσκονταν σε διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία παλαιότερα, ο κ.Πετρόπουλος είπε ότι : επειδή υπήρξε πολυδιάσπαση και ο ΟΑΕΕ καταλόγιζε εισφορές και υποχρεώσεις σε κάποιον που ήταν ήδη ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ή αντίστροφα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι υπόχρεοι στην καταβολή εισφορών με επιτόκια και προσαυξήσεις, είναι ένα θέμα που πρέπει να το λυθεί μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκε πια με άλλους κανόνες. Και θα το λύσουμε αυτό το θέμα. Δεν επιδιώκουμε είσπραξη τέτοιων οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ, εάν έχουν προκύψει. Αυτή είναι δεσμευτική δήλωση και έτσι λειτουργεί το ΚΕΑΟ.
  2. Για την αναδρομική ασφάλιση με εργόσημο, ο Υφυπουργός είπε ότι αντιλαμβάνεται ως ορθή τη σκέψη του κ.Κεγκέρογλου ότι θα έπρεπε ο αγροεργάτης να έχει το δικαίωμα που έχουν και άλλοι μισθωτοί, στους οποίους δεν παραγράφεται το ασφαλιστικό τους δικαίωμα αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο και πρέπει να το δούμε.

Ο κ.Κεγκέρογλου κάλεσε τον Υφυπουργό να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, διότι είναι αναντιστοιχία και δεν μπορεί να χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα οι αγροεργάτες επειδή υπάρχει κενό νόμου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση