HomeHL-GreeceΣε σκακιέρα έχει μετατρέψει το Αιγαίο ο Ερντογάν: Ήρθε η ώρα του… ιππικού

Σε σκακιέρα έχει μετατρέψει το Αιγαίο ο Ερντογάν: Ήρθε η ώρα του… ιππικού

Παραβιάσεις και προκλήσεις στην ημερήσια διάταξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις στο Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τα τηλεοπτικά σόου στην περιοχή των Ιμίων έριξε στα νερά του Αιγαίου το Τσεσμέ, το οποίο βγήκε από τον ναύσταθμο με αποστολή να κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μετατρέψει σε σκακιέρα το Αιγαίο και χρησιμοποιεί τα πιόνια του με κινήσεις υψηλής στρατηγικής. Πολλοί ερασιτέχνες σκακιστές συνηθίζουν να θυσιάζουν το αλογάκι για κάποιο πύργο ή έστω αξιωματικό. Οι επαγγελματίες μόνο ξέρουν να αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και ξεδιπλώνει τη στρατηγική του στο Αιγαίο ακριβώς όπως θα έκανε ένας έμπειρος σκακιστής.

Έτσι, χρησιμοποιεί τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού ως πιόνια στα Ίμια, τα τουρκικά F-16 στον αέρα σαν να ήταν οι αξιωματικοί του και τώρα σαν ένα αλογάκι στην σκακιέρα του, κινεί το Τσεσμέ.

Κινεί τα πιόνια του και δοκιμάζει την άμυνα του αντιπάλου, με την… απαραίτητη δημοσιότητα πάντα, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου. Χθες, το CnnTürk μετέδωσε πως ελληνικό πλοίο έπαθε βλάβη μέσα σε τουρκικά ύδατα, δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το πλοίο μας ενώ τρία ακόμη πολεμικά που ήταν σταθμευμένα στη βάση του Turgutreis, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στην περιοχή. Τελικά, το ελληνικό σκάφος ρυμουλκήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα,, αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.

Η Αθήνα, πάντως, διαψεύδει άλλα δημοσιεύματα περί προσέγγισης τουρκικών σκαφών στα Ίμια και στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας.

«Χωρίς να είμαστε προκλητικοί, σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην εκπομπή του Σκάι «Ιστορίες». «Η Τουρκία πρέπει να ξέρει και να το ξανασκεφτεί σοβαρά πριν μπει σε τέτοιου είδους «παιχνίδια» σαν το Φαρμακονήσι» τόνισε και προσέθεσε ότι «δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

«Έχουμε σενάρια για τα πάντα. Δεν ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι. Για μας κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι το λέει κάποιος, δεν σημαίνει πως υπάρχουν» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Βίτσας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση