HomeΚΟΣΜΟΣΗ Τουρκία συζητά με τη Ρωσία για αγορά πυραύλων S-400

Η Τουρκία συζητά με τη Ρωσία για αγορά πυραύλων S-400

Σημερινές δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συνομιλίες Τουρκίας – Ρωσίας για το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα S-400 , όπως υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση αν και ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής.

«Οι πύραυλοι S- 400 είναι οι πιο πιθανοί για αγορά από τους υπόλοιπους για την αντιπυραυλική ασπίδα μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ . Αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, ωστόσο δεν είμαστε στο στάδιο της υπογραφής ακόμα,, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», όταν ρωτήθηκε ο Τούρκος υπουργός σχετικά με τις ανησυχίες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την πιθανή συμφωνία, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα καταλάβουν. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα που δεν ανήκουν στη Συμμαχία»

Ο Ισίκ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων του ΝΑΤΟ εάν η Άγκυρα προτίμησε να αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα. «Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό», τόνισε .

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής τεχνολογικής εταιρείας «Rostec», Σεργκέι Τσεμέζοφ σε δηλώσεις του είχε πει ότι οι δυο χώρες διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με την πώληση πυραύλων S-400. Ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ είχε πει ότι σε περίπτωση υπογραφής συμβολαίου, η ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey μπορεί να παράγει αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα S-400 για την Τουρκία.

Ορισμένα από τα τουρκικά ΜΜΕ σχετίζουν την απόφαση αυτή με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου καθώς η Άγκυρα αισθάνθηκε ελλείψεις στην αντιαεροπορική της άμυνα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση