HomeHL-GreeceΔιεθνής Αμνηστία: Ακατάλληλα ακόμα και για παραμονή λίγων ημερών τα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Διεθνής Αμνηστία: Ακατάλληλα ακόμα και για παραμονή λίγων ημερών τα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Κόλαφος η ετήσια έκθεση της οργάνωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακατάλληλα για φιλοξενία ανθρώπων ακόμα και για λίγες ημέρες χαρακτηρίζει τα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της, θέση που είχε αποτυπωθεί και το προηγούμενο διάστημα με αυτοψίες στελεχών της οργάνωσης.

Το μέρος της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα εστιάζει στην παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού αλλά και στα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι «έως το τέλος του 2016 είχαν φτάσει διά θαλάσσης στην Ελλάδα 173.450 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 434 άνθρωποι πέθαναν ή χαρακτηρίστηκαν ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο. Στην ενδοχώρα παρέμειναν 47.400 πρόσφυγες ή μετανάστες και 15.384 στα νησιά».

Η οργάνωση εκτιμά ότι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι «ακατάλληλες για φιλοξενία ανθρώπων ακόμη και για λίγες ημέρες». Επίσης αναφέρεται στις ξενοφοβικές εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι ρατσιστικές αντιδράσεις γονιών που διαμαρτυρήθηκαν για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία στο Ωραιόκαστρο και τη Λέσβο. Στην έκθεση καταγράφονται και άλλες ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίων προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνέχεια η έκθεση ασκεί κριτική στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, λέγοντας ότι «ενώ υπήρξαν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι αιτούντες άσυλο θα είχαν πρόσβαση σε διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους, η συμφωνία επέτρεψε την επιστροφή στην Τουρκία όσων είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας χωρίς να έχουν εξεταστεί επαρκώς τα αιτήματά τους, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι ‘ασφαλής χώρα’». Ωστόσο σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Βία και διακρίσεις

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται και σε περιπτώσεις άσκησης βίας από την αστυνομία. Για παράδειγμα, «στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε αγόρια από τη Συρία μεταξύ 12 και 16 χρονών δέχθηκαν έλεγχο από την αστυνομία στην Αθήνα επειδή είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα, που θα χρησιμοποιούσαν σε μία παράσταση. Τα παιδιά κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν χτυπήματα και αναγκάστηκαν να γδυθούν κατά τον σχετικό έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας».

Τέλος η έκθεση αναφέρεται και στα δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα, οι οποίοι συναντούν «εμπόδια στην πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά όπως η παιδεία και η στέγαση», ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με την αστυνομική αυθαιρεσία.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαφήμιση
Διαφήμιση