HomeΚΡΗΤΗ«Οικονομικές επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών και Παραολυμπιονικών»

«Οικονομικές επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών και Παραολυμπιονικών»

Παρέμβαση στη βουλή μετά από τις σημαντικές καθυστερήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των οικονομικών επιβραβεύσεων των διακριθέντων αθλητών και ιδίως των Παραολυμπιονικών, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και η αν. Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άννα Καραμανλή με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες έχουν τιμήσει τα εθνικά χρώματα και απολαμβάνουν την καθολική αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας, την οποία έχουν κάνει υπερήφανη με τις επιτυχίες του και το παράδειγμά τους.

Η ελληνική πολιτεία υποχρεούται να παρέχει στους αθλητές που σημειώνουν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις, οικονομικές επιβραβεύσεις, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο.

Η τελευταία πληρωμή οικονομικών επιβαρύνσεων διακριθέντων αθλητών πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 και αφορούσε διακρίσεις του 2013. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 1.190.329,02 € και αντιστοιχούσε μόλις στο 27% του συνολικού ποσού για τις επιβραβεύσεις του 2013. Μάλιστα δεν διευκρινίστηκε ποτέ αν η μειωμένη επιχορήγηση ήταν αποτέλεσμα δημοσιονομικών περικοπών ή αν τα χρήματα που προορίζονταν για τους διακριθέντες αθλητές χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. Επιπλέον δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των οικονομικών επιβραβεύσεων που εκκρεμούν.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων Παραολυμπιονικών η εν λόγω οικονομική επιβράβευση αποτελεί το μοναδικό εισόδημα. Όπως είναι γνωστό οι χορηγίες στο παραολυμπιακό κίνημα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ενώ ελάχιστοι είναι και οι διορισμένοι αθλητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν – εκτός από τα έξοδα διαβίωσης – τη δαπάνη που απαιτείται για την αθλητική τους προετοιμασία και τον εξοπλισμό τους και για τους περισσότερους μοναδικό στήριγμα είναι η οικογένειά τους».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Γιατί το Δεκέμβριο του 2015 πληρώθηκε μόνο το 27% των οικονομικών επιβραβεύσεων του 2013 και ποιο ήταν το ποσό που υπήρχε στο σχετικό κωδικό προϋπολογισμού της ΓΓΑ;

  1. Υπήρχαν χρήματα στο σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού για το 2016 και αν ναι γιατί δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή εντός του έτους;
  2. Πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο 73% του ποσού που αναλογεί στις οικονομικές επιβραβεύσεις του 2013, καθώς και τα ποσά για τις οικονομικές επιβραβεύσεις του 2014 και του 2015;»

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση