HomeHL-CultureΛέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής στα Χανιά με τον Χρήστο Τσαντή

Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικής Γραφής στα Χανιά με τον Χρήστο Τσαντή

Την ερχόμενη Τρίτη η πρώτη συνάντηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα βιβλία είναι σαν τα νησιά. Δείχνουν απομονωμένα, μα φαίνονται έτσι μόνο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γιατί αν κοιτάξεις κάτω από αυτήν, θα δεις τις πολύπλοκες και ισχυρές διασυνδέσεις τους στο διάβα του χρόνου. Σαν ξεχωριστές βουνοκορφές πάνω από το νερό, που συνδέονται όμως με αμέτρητα φυσικά και γεωλογικά νήματα στον πυθμένα και στη βάση τους. Με τα φτερά των βιβλίων πετάμε ψηλά και ταξιδεύουμε ενώ, άλλοτε, με το οξυγόνο που μας έδωσαν αντέχουμε σε βαθιές καταδύσεις. Προσεγγίζουμε, λοιπόν, την έννοια της δημιουργικής γραφής, όχι ως ένα σύνολο από άκαμπτους κανόνες, σαν «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», αλλά ως μία συνεχή διαδικασία αλληλεπίδρασης. Η Δημιουργική Γραφή, προϋποθέτει την Δημιουργική Ανάγνωση, την απελευθέρωση της φαντασίας, τον μετασχηματισμό. Ο συμβολικός κόσμος συγκροτεί την ανθρώπινη κουλτούρα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο γραπτός λόγος, ο μύθος, η αφήγηση, το παραμύθι συνθέτουν μία κατάθεση στο θησαυροφυλάκιο της συλλογικής-κοινωνικής μνήμης. Με αυτή την αφετηρία ξεκινάμε τη Λέσχη Ανάγνωσης – Δημιουργική Γραφής, το βιβλιοπωλείο Koukoubook και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή

-Ο Χρήστος Τσαντής σπούδασε Συμβουλευτική και Ψυχολογία. Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Ε.Κ.Π.Α. «Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία», καθώς και σεμινάρια εισαγωγής στο Ψυχόδραμα. Ήταν εισηγητής σε βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών εργαλείων ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό, καθώς και για τη Δημιουργική γραφή-λογοτεχνικά κείμενα του Ν. Καζαντζάκη-Ελληνική Μυθολογία. Ήταν εισηγητής σε κύκλο ενημερωτικών σεμιναρίων του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κωφοί και ακούοντες εν δράσει με τίτλο: Από τη θεωρία στην πράξη με περιηγητή ένα βιβλίο.

Τιμήθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων για τη νουβέλα: «Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης». Διακρίθηκε στον 30ο διαγωνισμό διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, στη μοναδική φορά που πήρε μέρος σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Έργα του έχουν αξιοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Βιβλία του που έχουν εκδοθεί:

-«Με βάρκα το ταξίδι», μυθιστόρημα, 2007, Σύγχρονη Εποχή.

-«Το πηγάδι», μυθιστόρημα, 2008, Σύγχρονη Εποχή.

-«Φάρος», νουβέλα, 2012, Περί Τεχνών.

-«Ο μικρός πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της αναζήτησης», νουβέλα, 2013, 2η ανανεωμένη έκδοση, Δεκέμβριος 2015, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-«Κόκκινο Τριαντάφυλλο», ποιήματα, 2014, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-«Migozarad», νουβέλα, 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Επιμελήθηκε:

-Το μυθιστόρημα της Βαγγελιώς Καρακατσάνη «Στη ρίζα του αετού», 2015, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Την ποιητική συλλογή της Μαρίας Ζαβιανέλη «Οι Θαλασσινοί κήποι», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Το μυθιστόρημα του Σάκη Ροδίτη «Ο Πύργος του Β – Μια μαθηματική περιπέτεια», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Τη μελέτη της Ελένης Καβαζίδου «Νοηματική Γλώσσα-Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη «Τα δυο πουγκιά», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Τη νουβέλα του Κώστα Βελούτσου, «Οι άνθρωποι του Αυγούστου», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Την ποιητική συλλογή του Γιώργου Κουτουλάκη, «Ένα σεργιάνι», 2016, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Το οικολογικό παραμύθι της Ελευθερίας Τσικαλά, «Ο ήρωας της θάλασσας», 2017, Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

-Τη μελέτη του Δημήτρη Δαμασκηνού, «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας – Δοκίμιο για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», προσεχώς από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν θα πρέπει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28210 – 57790.

Διαφήμιση
Διαφήμιση