HomeΕΛΛΑΔΑΔηλώσεις του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου

Δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου

Χατζημαρκάκης: «Τώρα το Grexit θα προκαλούσε ρωγμές στην ευρωζώνη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το Grexit θα προκαλούσε ρωγμές στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αισθάνονται πλέον αλληλέγγυοι μεταξύ τους. Και αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες θα είχε αυτό…». Την κατηγορηματική αυτή άποψη εξέφρασε σήμερα ο εληνογερμανός πολιτικός Γιώργος Χατζημαρκάκης μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF)

Ο κ. Χατζημαρκάκης σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle απέδωσε την άποψη του αυτή στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζημαρκάκης όταν ρωτήθηκε για την άποψη του επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για μία περίοδο δέκα ή και είκοσι ετών και μετά να επανέλθει εκ νέου», είπε: «Γνωρίζω τον Κλάους Πέτερ Βιλς, κάποια πράγματα από αυτά που λέει είναι σωστά, κάποια είναι διασκεδαστικά, κάποια άλλα μόνο σωστά δεν είναι. Αν το έλεγε αυτό πριν από το Brexit, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Τώρα έχουμε μία διαφορετική κατάσταση. Ακούμε κάθε μέρα πόσο κινδυνεύει η σταθερότητα στην Ευρώπη, με τον Τραμπ και όχι μόνο, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Το Grexit θα προκαλούσε ρωγμές στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα σήμαινε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αισθάνονται πλέον αλληλέγγυοι μεταξύ τους. Και αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες θα είχε αυτό…».

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και πρώην ευρωβουλευτής δεν θεωρεί απαραίτητο ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία επ΄ αυτού. Αυτό που θα χρειαζόταν, όπως είπε, είναι μία ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση με παράταση του χρόνου αποπληρωμής και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Τέλος, ο πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην πολιτική τάξη της Ελλάδας για ελλιπείς μεταρρυθμίσεις, αλλά και της Γερμανίας. Και σήμερα επισήμανε πολλοί έχουν ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας στη λειτουργία της ευρωζώνης: «Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική  με τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά αυτό ήταν γνωστό όταν προσχωρούσε στο κοινό νόμισμα. Χάθηκαν πολλά χρόνια στα οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει κανείς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πριν ξεσπάσει η αποκαλούμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Τότε δεν λειτουργούσαν οι εσωτερικοί μηχανισμού ελέγχου στην ΕΕ, αλλά ούτε και σήμερα λειτουργούν. Ποιος λέει σήμερα στη Γερμανία «εξάγετε πολύ, έχετε υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα»; Το λένε σημείωσε με έμφαση καμιά φορά, αλλά μετά συνεχίζουμε, business as usual…»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση