HomeΥΓΕΙΑΚι όμως, η προσωπικότητα του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει δραματικά!

Κι όμως, η προσωπικότητα του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει δραματικά!

Αποτελέσματα έρευνας που ξεκίνησε το 1947

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος; Στο φιλοσοφικό αυτό ερώτημα οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», με το πέρασμα του χρόνου και με βάση τα βιώματα που έχει ο καθένας από εμάς, η προσωπικότητα του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει άρδην!

Άλλος άνθρωπος, δηλαδή, είναι κανείς σε ηλικία 14 ετών και άλλος στα 77, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ως έφηβοι, πολλοί από εμάς είμαστε λιγότερο ευσυνείδητοι, πιο παρορμητικοί, κυκλοθυμικοί και οξύθυμοι. Συνήθως όταν μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο κοινωνικοί και συνειδητοποιημένοι», όπως αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκοτία.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε υπόψη έξι βασικά γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα: αυτοπεποίθηση, επιμονή, σταθερότητα στην διάθεση, ευσυνειδησία, πρωτοτυπία και επιθυμία της υπεροχής.

Η έρευνα, που ξεκίνησε το 1947, μελέτησε τα στοιχεία της προσωπικότητας των ερωτηθέντων όταν ήταν 14 ετών κι όταν μεγάλωσαν κατά 63 χρόνια.

Όταν ολοκληρώθηκε η πολυετής έρευνα, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε σημαντική σταθερότητα σε κανένα από τα έξι χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν μία «αρκετά χαμηλή» σχέση μεταξύ της ευσυνειδησίας και της σταθερότητας στη διάθεση αλλά καμία σχέση μεταξύ των υπολοίπων χαρακτηριστικών.

Ο καθηγητής Γουέντι Τζόνσον, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθούν βασικές αλλαγές της προσωπικότητας, αλλά ήταν σε θέση να καταλήξει σε κάποια γενικά συμπεράσματα σχετικά με την ανάπτυξη της προσωπικότητας.

«Γενικά, οι έφηβοι είναι λιγότερο ευσυνείδητοι, πιο παρορμητικοί, πιο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους και να αναζητήσουν την περιπέτεια, περισσότερο ευμετάβλητοι και οξύθυμοι ενώ καθώς γίνονται ενήλικες αλλάζουν. Πρώτα η εργασία και στη συνέχεια, η απόκτηση ενός παιδιού τείνουν να κάνουν πιο ώριμους τους ανθρώπους με καλύτερη και πιο σταθερή διάθεση.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, οι άνθρωποι τείνουν να αποδέχονται περισσότερο τον εαυτό τους και ότι συνεπάγεται με αυτό», επισημαίνει ο καθηγητής Τζόνσον.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση