HomeHL-LifestyleΒανδή: Ό,τι χειρότερο η επιστροφή στη δραχμή

Βανδή: Ό,τι χειρότερο η επιστροφή στη δραχμή

Μία συνέντευξη της τραγουδίστριας με πολιτικό χαρακτήρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τα όσα έζησε σαν παιδί μεταναστών στη Γερμανία, αλλά και για τη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής σε δραχμή, μίλησε η Δέσποινα Βανδή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Οι παππούδες μου, από τον Πόντο, μετανάστες. Το ίδιο και οι πρόγονοι του Ντέμη. Ο πατέρας μου, από το Χρυσόκαστρο Καβάλας. Εγώ γεννήθηκα σε βιομηχανική περιοχή κοντά στη Στουτγάρδη. Της διπλής μετανάστευσης δηλαδή. Και ο πατέρας μου, εργάτης, γκασταρμπάιτερ. Στη Γερμανία μέχρι τα πρώτα έξι χρόνια. Και εκεί και εδώ τον ίδιο ταξικό διαχωρισμό έχω βιώσει», δήλωσε η Βανδή.

Μιλώντας για το πώς την επηρέασαν αυτά τα βιώματα, η ίδια εξηγεί: «Λόγω της μετανάστευσης και της προλεταριακής κατάστασης του πατέρα μου τα βλέμματα των άλλων έπεφταν από πάνω προς τα κάτω. Σαν να με κοιτούσαν αφ’ υψηλού. “Τώρα θα δείτε” έλεγα. Αυτή η “κατωτερότητα” με έσπρωξε προς το διάβασμα, τη μελέτη, την έφεση μιας ανώτερης εσωτερικής μετανάστευσης. Αυτό το κίνητρο. Τα αντίθετα έλκονται. Έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό πιστεύω ότι η αποτυχία είναι ευλογία. Η επιτυχία σε ακινητοποιεί, σε βολεύει. Η αποτυχία είναι απαραίτητη στη ζωή. Οι αντιξοότητες σε θωρακίζουν. Οι δυσκολίες είναι που σε οδηγούν προς την αυτογνωσία. Η ήττα είναι το εφαλτήριο προς την έξοδο, την εκτίναξη και την αλλαγή. Όπως περίπου λέει ο Ηράκλειτος ότι “η αποτυχία μπορεί να είναι επιτυχία”. Όπως λένε και οι Αμερικανοί πως «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε δυναμώνει»».

«Το δεύτερο πράγμα που έμαθα τα πρώτα μου χρόνια είναι φυσικά ο ιδρώτας του μόχθου. Το έζησα. Με χάραξε. Άλλωστε ο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ γράφει ότι “η λίγη δουλειά γεννά μεγάλη φιλαυτία, αντίθετα η πολλή δουλειά μεταδίδει άπειρη μετριοφροσύνη”», συμπληρώνει.

«Ποτέ δεν πίστεψα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στον Τσίπρα»

Η γνωστή τραγουδίστρια αναφέρθηκε και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, λέγοντας: «Ποτέ δεν πίστεψα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στον Τσίπρα. Όταν έταζε, όπως άλλωστε όλοι οι πολιτικοί, λαγούς με πετραχήλια έλεγα μέσα μου: “Από πού θα βρει για να σκίσει το μνημόνια και να αυξήσει μισθούς και συντάξεις; Από τον τοίχο;”».

«Όχι στη δραχμή»

Αναφερόμενη στις αποτυχίες της Ελλάδας, λέει ότι είναι πολλές. «Επειδή είμαστε αδιόρθωτοι. Και τώρα μερικοί-μερικοί μιλούν για δραχμή. Ό,τι χειρότερο, γιατί ο δυνατός με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι θωρακισμένος, θα αντέξει. Όπως η Γερμανία, είτε με ευρώ, είτε με μάρκο θα διαπρέψει. Όμως ο πιο αδύναμος, ο Έλληνας δηλαδή, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Αν δεν αλλάξουμε προς το καλύτερο, θα αλλάξουμε προς το χειρότερο».

Ερωτώμενη για την πολιτική της «καταγωγή» κι αν είναι Αριστερή, απαντά: «Πραγματικά στις μέρες μας δεν ξέρω τι είναι Αριστερά. Όχι, ο πατέρας μου ήταν φανατικός με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον πίστεψε. Ότι με τον Ανδρέα θα βελτιωθεί η ζωή του. Όταν με έπαιρνε μαζί του σε κάποιες διαδηλώσεις, αισθανόμουν το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνούσε τα κύτταρά του».

«Οι σωτήρες μάς τελείωσαν. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Κάτι λάθος γίνεται. Γιατί ενώ η χώρα είναι σαν ακατέργαστο διαμάντι, εμείς καταφέρνουμε αυτό το διαμάντι να το μετατρέπουμε σε στάχτη», υπογραμμίζει η Δέσποινα Βανδή.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση