HomeHL-WorldΤουρκία: Νέες προσαγωγές άλλων 1500 ατόμων

Τουρκία: Νέες προσαγωγές άλλων 1500 ατόμων

Για σχέσεις με το PKK, τον Γκιουλέν ή τους τζιχαντιστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι τουρκικές αρχές προσήγαγαν περισσότερους από 1.500 ανθρώπους για ανάκριση ως υπόπτους για διασυνδέσεις με ομάδες μαχητών σε επιχειρήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και συνέλαβαν 125 από αυτούς, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφαλείας, περιλαμβανομένων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της και της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος. Οι δύο οργανώσεις έχουν κατηγορηθεί ως υπεύθυνες για πολλές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουρκικές πόλεις τον προηγούμενο χρόνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως 1.589 άνθρωποι προσήχθησαν για ανάκριση ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με μαχητές. Ενώ 125 από αυτούς συνελήφθησαν, δεν έχει γίνει προς το παρόν σαφές πόσοι από αυτούς παραμένουν υπό κράτηση.

Συνολικά 1.067 από τους προσαχθέντες θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με το PKK, το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλοι 501 προσήχθησαν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

Είκοσι ένας άνθρωποι προσήχθησαν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με το ΙΚ, ανέφερε το υπουργείο.

Από τους συλληφθέντες, 57 κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK, 63 με τον Γκιουλέν και πέντε με το ΙΚ, ανέφερε το υπουργείο.

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία συνέλαβε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και απέλυσε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους στον στρατό, στη δημόσια υπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοί της φοβούνται πως η καταστολή οδηγεί στην περιστολή των πολιτικών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα, δεδομένων των απειλών για την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας 34 μαχητές σε δύο ξεχωριστούς βομβαρδισμούς, ανέφερε ο στρατός.

Οι επιδρομές είχαν στόχο την περιοχή Ζαπ του Ιράκ και διενεργήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν από το μεσημέρι, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι αντάρτες του PKK έχουν στρατόπεδα στα όρη του βορείου Ιράκ, όπου συχνά τους επιτίθενται τουρκικά αεροσκάφη μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας, που κράτησε δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2015.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση