HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση δασικών χαρτών

Στη βουλή τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση δασικών χαρτών

Σε αδιέξοδο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες και μικροεπενδυτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα από την ανάρτηση δασικών χαρτών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τεράστια αναστάτωση και πολλά προβλήματα έχουν προκληθεί στους πολίτες με την πρόχειρη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάρτηση των δασικών χαρτών .

Τα προβλήματα αφορούν όλους όσους έχουν προβεί σε επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα με τις υφιστάμενες άδειες των επιχειρήσεων τους, αλλά και τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους με παραγωγικές εκτάσεις, που έχουν χαρακτηρίζονται αναδασωτέες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «στον αέρα» βρίσκονται οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς πολλές δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπων αφού χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες της χώρας με συνέπεια η χώρα να βρίσκεται προ του κινδύνου να της επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν, ενώ καθίσταται σαφές ότι θα μειωθούν ή θα διακοπεί εντελώς η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές, όσο και με την αναζήτηση εξηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προηγούμενες χρονιές.

Επιπλέον,  ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός που διαχειρίζεται το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων, θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψη τα επίσημα στοιχεία των δασικών χαρτών.

Επειδή την Παρασκευή 17-02-17, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συζήτηση επίκαιρη ερώτησης μου στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε (χωρίς να το τεκμηριώσει) ότι κανένας αγρότης δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Επειδή η πρόχειρη διαδικασία που ακολουθείται έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και είναι πλέον απολύτως απαραίτητο η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστούν έστω τώρα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και να αποφευχθούν άλλα προβλήματα και

επειδή το αδικαιολόγητο υψηλό κόστος υποβολής των ενστάσεων επίλυσης των διαφορών για τον πολίτη, που παραπέμπει περισσότερο σε φοροεισπρακτικό μέτρο, παρά σε διοικητική διαδικασία είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Ερωτάσθε  κ.κ Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, ώστε να επιλυθούν τα σχετικά με τους δασικούς χάρτες προβλήματα, ώστε η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών να μην μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα;
  2. Θα ληφθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα ενημέρωσης των πολιτών;
  3. Θα γίνει επικαιροποίηση των χαρτών με τα Σχέδια Πόλεως, οικισμών και Χρήσεων Γης από τις πολεοδομίες, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες ενστάσεις;
  4. Θα γίνει επικαιροποίηση με τα ανέκαθεν χρησιμοποιούμενα για γεωργική παραγωγή αγροτεμάχια, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των εκμεταλλεύσεων και η απώλεια των επιδοτήσεων;
  5. Θα μειωθούν τα παράβολα που υποχρεούται να καταβάλλει ο ενιστάμενος, αφού βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα;
  6. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα επιλεξιμότητας της γης των παραγωγών, να μην χαθούν για άλλη μια φορά επιδοτήσεις, αλλά και να μην ανακύψει θέμα κυριότητας για κανένα ιδιοκτήτη;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση