HomeΚΡΗΤΗ«Τα 100 λάθη που όλοι κάνουμε στο γραπτό λόγο και κανείς δε μας λέει»

«Τα 100 λάθη που όλοι κάνουμε στο γραπτό λόγο και κανείς δε μας λέει»

Σεμινάριο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχετε σκεφτεί πόσα «μαργαριτάρια» ακούμε καθημερινά από την τηλεόραση; Και πόσα από αυτά τα λάθη, υιοθετούμε ασυναίσθητα κι εμείς, στον γραπτό και προφορικό μας λόγο; Στην προσωπική μας ζωή, αυτά τα λάθη, δημιουργούν μόνο προβλήματα αισθητικής. Όμως, στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, κοστίζουν. Ενίοτε μάλιστα, ακριβά…

Στο σεμινάριο «Τα 100 λάθη που όλοι κάνουμε στο γραπτό λόγο και κανείς δε μας λέει» το οποίο διοργανώνει το ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, θα εντοπίσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη και θα μάθουμε απλές τεχνικές έτσι ώστε να επικοινωνούμε ελληνικά. Στόχος του σεμιναρίου είναι να «σπάσει» τις κακές συνήθειες στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Δηλαδή να υπενθυμίσει στους συμμετέχοντες την ορθή χρήση λέξεων και φράσεων. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα αλλά και σε όσους «αρθρογραφούν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε όσους δηλαδή, αισθάνονται την ανάγκη να μιλούν και να γράφουν σωστά! Περιεχόμενα: Το σεμινάριο εξελίσσεται σε δύο παράλληλους άξονες: α) Θα μάθουμε τεχνικές για τη δομή του κειμένου και την ελκυστική εισαγωγή. Επίσης περιλαμβάνονται, ασκήσεις κατά της φλυαρίας, η μεθοδολογία του τίτλου και της οργάνωσης της εισαγωγής σ ένα κείμενο, ο τρόπος να ιεραρχήσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε να δώσουμε, τα πέντε ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντά ένα κείμενο ανάλογα με τη βαρύτητα της ερώτησης αλλά και μερικά απλά μυστικά έτσι ώστε «να μην …βασανίζουμε τον αναγνώστη».

Θα συζητήσουμε για τον κανόνα «γράφε όπως μιλάς» -την ορθή χρήση δηλαδή των λέξεων στον ακουστικό λόγο-, τις δοτικές οι οποίες επέζησαν, τις αστοχίες στις ρήσεις με ιστορική προέλευση που χρησιμοποιούμε καθημερινά καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο σχολιάζουμε τις ειδήσεις. β) Θα εντοπίσουμε λέξεις και φράσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο. Ενδεικτικά, θα μάθουμε πότε χρησιμοποιούμε τη φράση «κύκνειο άσμα» και τι ακριβώς είναι τα «τεκταινόμενα». Επίσης, γιατί δεν πρέπει να γράφουμε το ρήμα «οριοθετώ» αλλά και τι σημαίνει το ρήμα «εκτελώ». Ακόμα, θα θυμηθούμε τη διαφορά ανάμεσα στον «πρέσβη» και τον «πρεσβευτή», τον «ανταγωνισμό» και τον «συναγωνισμό», το «κράμα» και το «μείγμα», την «πλειονότητα» και την «πλειοψηφία».

Διάρκεια σεμιναρίου: 20 διδακτικές ώρες. Κόστος σεμιναρίου: 120€* ανά συμμετοχή *Παρέχονται ειδικές εκπτώσεις 10%: άνεργους, σε εγγραφές γκρουπ άνω των 3 ατόμων και σε όσους καταβάλουν τουλάχιστον 50% της συμμετοχής 3 βδομάδες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.

*Οι εκπτώσεις δεν παρέχονται αθροιστικά. Παρέχεται και η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις. Ημερομηνίες διεξαγωγής:, Πέμπτη 23/02, Τρίτη 28/02, και Πέμπτη 02/03 Τρίτη 07/03 και ώρες 17:00-21:15. Χώρος υλοποίησης: Ικάρου και Αρχιμήδους

1. Εισηγητής: Ο Γιάννης Ζυγούλης είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1990. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ, συντάκτης ύλης και αρχισυντάκτης ύλης σε Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών. Στη δημοσιογραφική του πορεία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η εφημερίδα Καθημερινή, το περιοδικό ΕΝΑ, ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι, η εφημερίδα Ημερησία κ.α. Πληροφορίες: ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Κορωναίου 9, τηλ. 2810-302730, φαξ 2810-227189, [email protected] από 08:00 έως 15:00 και αιτήσεις στην ιστοσελίδα: www.katartisi.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση