HomeHL-EconomyΟι έμποροι αποφασίζουν αν θα προσφύγουν στο ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι έμποροι αποφασίζουν αν θα προσφύγουν στο ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές

Μεγάλη έρευνα της ΕΣΕΕ για τον ΕΦΚΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Οι περισσότεροι έμποροι αγνοούν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους διότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών». Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από τις 6 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ένας στους τρεις γνωρίζει το ύψος των εισφορών

Σημειώνεται ότι τη πρώτη εβδομάδα μόνο το 1/3 των εμπόρων ήταν ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούνται να καταβάλλουν. Αναλυτικότερα, από το 33% που είχαν ενημερωθεί για το ύψος των νέων εισφορών τους, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 14% υψηλότερες και το 9% στα ίδια επίπεδα.

Τα στοιχεία αυτά θα αναφέρει αύριο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στην εισήγησή του στο διοικητικό συμβούλιο της συνομοσπονδίας με θέμα τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων και το ενδεχόμενο προσφυγής της ΕΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα υποβολής δήλωσης επιφύλαξης για τις εισφορές που θα καταβάλουν οι έμποροι στον ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι η ουσία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δεν είναι να αναδείξει ότι οι έμποροι πληρώνουν προσωρινά λιγότερα, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις στο μέλλον. «’Αλλωστε», όπως σημειώνει ο ίδιος, «οι προβλέψεις για το σύνολο των εσόδων από τις εισφορές του ΕΦΚΑ, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Υπάρχουν λάθη και αδικίες στο νέο σύστημα που δύσκολα διορθώνονται. Στο σύνολο των ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, τα 2/3 δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πληρώνουν και πως υπολογίζονται.

Μόνο το 1/3 γνωρίζει το ύψος των εισφορών, αλλά και πάλι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό ποσό, αφού θα προκύψει εκκαθάριση στο τέλος του έτους σύμφωνα με τα έσοδα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι ότι το μεγάλο ποσοστό άγνοιας, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η εξαγωγή των συμπερασμάτων απαιτεί μεγαλύτερο δείγμα ερωτηθέντων και ερωτήσεων, ώστε η διατύπωση της έρευνας να μην δώσει λάθος εντυπώσεις για τη πραγματική κατάσταση του νέου ασφαλιστικού.

Το ΔΣ της ΕΣΕΕ τη Δευτέρα 20/2/17 θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θα προσφύγουμε μεμονωμένα ή με άλλους φορείς, μέσω φυσικών προσώπων στο ΣτΕ καθώς και στην υποβολή δήλωσης επιφύλαξης που θα κοινοποιήσει ο καθένας επί αποδείξει, με τη πρώτη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση