HomeHL-WorldΤραμπ: Δεν λέω ασυναρτησίες και δεν παραληρώ

Τραμπ: Δεν λέω ασυναρτησίες και δεν παραληρώ

Στην αντεπίθεση…

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Πέμπτη από τον Λευκό Οίκο ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ σημαδεύτηκε από διάφορες ανακοινώσεις αλλά κυρίως από την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Τύπου. Δεσμεύθηκε εξάλλου να παρουσιάσει «την επόμενη εβδομάδα» ένα νέο διάταγμα για τη μετανάστευση.

Το πρώτο σοκ ήρθε μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, όταν ο Τραμπ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι αγνοούν μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό δημοφιλίας του είναι 55%, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Από εκεί και πέρα η αντιπαράθεση του νέου Αμερικανού προέδρου εις βάρος του Τύπου συνεχίστηκε και αφορούσε προσωπικές επιθέσεις, αλλά και γενικότερες επικρίσεις για τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τις πρώτες του εβδομάδες στη προεδρία.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις επαφές μεταξύ μελών της προεκλογικής του εκστρατείας και Ρώσων πρακτόρων, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει και αντίθετα επικεντρώθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε «παράνομες» διαρροές και την «ανειλικρινή» κάλυψη του θέματος από τον Τύπο.

«Όχι, όχι, απ’ όσο γνωρίζω κανείς (…) Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία. Απ’ όσο γνωρίζω ούτε κανένα από τα πρόσωπα που με περιστοιχίζουν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όλη αυτή η ιστορία με τη Ρωσία είναι μια συνομωσία», ενώ πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει «τις εγκληματικές διαρροές», οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο προέρχονται από πρώην στελέχη της κυβέρνησης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος άρχισε την επίθεσή του κατά του Τύπου: «Ο Τύπος είναι εκτός ελέγχου», είπε. «Το επίπεδο της ανειλικρίνειας είναι εκτός ελέγχου».

Έπειτα από εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων εφημερίδες προχωρούν σε αποκαλύψεις για τις αναταραχές στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, ο Τραμπ ζήτησε από έναν δημοσιογράφο «να κάτσεις κάτω» επειδή του έθεσε μια ασυνάρτητη ερώτηση.

«Αύριο θα πουν: “Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ασυναρτησίες και παραληρεί απέναντι στον Τύπο”», είπε. «Δεν λεώ ασυναρτησίες και δεν παραληρώ. Απλώς σας ενημερώνω. Ξέρετε, είστε ανειλικρινείς άνθρωποι. Όμως δεν επικρίνω και δεν παραληρώ. Μου αρέσει αυτό. Περνάω καλά κάνοντάς το», πρόσθεσε.

Το μήνυμα του Τραμπ στη διάρκεια της 77 λεπτών συνέντευξης Τύπου φαινόταν να απευθύνεται προς τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν, μεγάλο μέρος των οποίων πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος τους είχε ξεχάσει και στους οποίους άρεσε η εικόνα που παρουσίασε, ενός ανθρώπου εκτός του συστήματος που θέλει να αλλάξει τα πράγματα.

Ο Τραμπ προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος «στον χαμό» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και περηφανεύτηκε για την «πολύ καλά συντονισμένη κυβέρνηση» που διαθέτει.

Σε μια ασυνήθιστη συνομιλία προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ απευθύνθηκε σε έναν δημοσιογράφο που του έθεσε μια ερώτηση ρωτώντας τον αν είναι «φιλικός ρεπόρτερ».

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις πρόσφατες απειλές εναντίον 48 εβραϊκών κέντρων σε όλες τις ΗΠΑ και για τις ενδείξεις σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού, ο Τραμπ φάνηκε να παίρνει την ερώτηση προσωπικά, απαντώντας: «Είμαι ο λιγότερο αντισημίτης άνθρωπος που έχετε δει σε ολόκληρη τη ζωή σας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι και «ο λιγότερο ρατσιστής», ζήτησε από τον δημοσιογράφος να κάτσει «ήσυχα» και τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα, ενώ τελικά απέρριψε την ερώτηση ως «προσβλητική».

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά δημοφιλίας μεταξύ των Αμερικανών προέδρων, μόλις ένα μήνα αφού ανέλαβε την προεδρία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ispos στις 10 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ έχει ποσοστό δημοφιλίας 46%.

Αν και πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τη θητεία τους αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αμαυρωθεί από πολλές διαμάχες με τον Τύπο, μια νομική διαμάχη για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα και πολλές αμφιλεγόμενες δηλώσεις από στελέχη της.

«Ανοίγω την τηλεόραση και τις εφημερίδες και βλέπω άρθρα που κάνουν λόγο για χάος. Και στην πραγματικότητα πρόκειται για το εντελώς αντίθετο», τόνισε ο Τραμπ.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση