HomeΕΛΛΑΔΑΔίκη ΧΑ: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»

Δίκη ΧΑ: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»

Συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού -η οποία ήταν κατάμεστη από μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων -συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,  έλαβε χώρα λίγα 24ωρα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο Εφετείο της Αθήνας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα ο Ruben Rontriguez, ο οποίος κατέθεσε για την επίθεση χρυσαυγιτών στο στέκι “Αντίπνοια” στα Κάτω Πετράλωνα.

Ο κ. Rontriguez, μέλος στο στέκι, είχε τραυματιστεί από μαχαιριά ενός από τους δράστες που είχαν εισβάλει στον χώρο.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών ο καθένας, οι κατηγορούμενοι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος.

Οι καταγηρούμενοι καταδικαστηκαν για αδικήματα που αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ στην παρούσα υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Στην κατάθεσή του ο κ.  Rontriguez, χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι “παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου” ενώ τόνισε πως η όλη ενέργεια ήταν απολύτως οργανωμένη λέγοντας χαρακτηριστικά “κομάντο κατάσταση” .

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η επίθεση στο στέκι δεν ήταν μεμονωμένη “ούτε η πρώτη ,ούτε η τελευταία,πρέπει να ενταχθεί στην συνθήκη εκείνου του καιρού”.

Περιγράφοντας στο δικαστήριο τα όσα έζησε, ο  κ. Rontriguez ανέφερε στην.κατάθεσή του πως το επίμαχο απόγευμα και ενώ στο στέκι βρίσκονταν τέσσερα άτομα που έκαναν μάθημα Ισπανικών εισέβαλε στον χώρο ένας σωματώδης με κράνος και σκούρα ρούχα που κρατούσε ένα ρόπαλο.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο άντρας αυτός φώναξε: «Χαιρετίσματα από την Χρυσή Αυγή. Θα σας γα..ε». Στη συνέχεια σε δευτερόλεπτα εισέβαλλαν στο χώρο περίπου 10 με 15 άτομα με κράνη ενώ τρεις από αυτούς έβγαλαν μαχαίρια.

Κατά τον μάρτυρα, ένας στεκόταν στην πόρτα και έδειχνε πως είχε την εποπτεία, ένας έσπασε την τζαμαρία, άλλος πετούσε έντυπο υλικό που υπήρχε στο στέκι ενώ δύο άτομα με μαχαίρια του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν στον μηρό. «..Τότε ακούστηκε από εκείνον που στεκόταν στην πόρτα “τέλος χρόνου”. Σταμάτησαν όλοι και σε δευτερόλεπτα είχε αδειάσει ο χώρος» είπε.ο μάρτυρας και  επικαλούμενος όσα του είπε μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί κατά την επίθεση οι δράστες έφυγαν συντονισμένα με πολλές μηχανές που είχαν καλυμμένες πινακίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί πως δέχθηκαν επίθεση από την Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας απάντησε: «Μας επιτέθηκαν γιατί πρεσβεύουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας. Το στέκι είναι ένα σημείο αναφοράς στην γειτονιά».

Ακόμη, ανέφερε πως αν και η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε κάθε σχέση της με το περιστατικό «παρότι υπήρχε η… υπογραφή της» εντούτοις ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για την επίθεση, ο Βασίλης Σιατούνης «ήταν ήδη τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής».

Όπως ανέφερε ο κ. Rontriguez «ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει.. Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλό τους».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση