HomeΚΟΣΜΟΣΠόσο θα κοστίσει στους Γάλλους αν η Λεπέν ανέβει στην εξουσία

Πόσο θα κοστίσει στους Γάλλους αν η Λεπέν ανέβει στην εξουσία

Οι συνέπειες ενός Frexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο γαλλικός προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε αλλά δεν προχωρά, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο Φιγιόν ταλανίζεται από τα σκάνδαλα της συζύγου του και η Λε Πεν προκαλεί νευρικότητα στις αγορές με τα σχέδιά της περί Frexit.

Το θέμα αυτό και οι συνέπειες επιστροφής στο φράγκο σε ενδεχόμενη νίκη της Μαρί Λεπέν στις προεδρικές εκλογές απασχολεί τον γαλλικό τύπο. Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της στο προεκλογικό πρόγραμμα της Μαρίν Λε Πεν περιλαμβάνεται και το νόμισμα.

Σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι Γάλλοι δεν θα έχουν από τον επόμενο χρόνο ευρώ αλλά θα επιστρέψουν στο φράγκο. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου υπόσχεται πως η μετατροπή και η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα θα είναι απλή. Οι Γάλλοι δεν θα το καταλάβουν, δήλωσε πρόσφατα η 48χρονη πολιτικός στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France

Για το κόστος της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα αντίθετα δεν γίνεται καμία αναφορά. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό προειδοποιεί ότι χωρίς το ευρώ θα είναι πολύ πιο ακριβό να πάρει νέα δάνεια η Γαλλία.

Η Γαλλία θα γίνει πιο ακριβή χωρίς ευρώ

Το επιπλέον κόστος μετά από ένα ενδεχόμενο «Frexit» θα μπορούσε να αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια το χρόνο σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro». Αλλά και στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανησυχίες. Ο επίτροπος για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί βλέπει στον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ένα σοβαρό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Ο έμπιστος του αποχωρούντος Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αναφέρει δύο χώρες στις οποίες ελλοχεύει περισσότερο κίνδυνος: την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το γεγονός ότι το 60% του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών είναι αδιάφορο σύμφωνα με την Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο το χρέος αυτό θα αυξηθεί εάν αλλάξει το νόμισμα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Από τότε που η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου παρουσίασε το προεκλογικό της πρόγραμμα, πριν από μια εβδομάδα, η ανησυχία μέσα και έξω από τη χώρα αυξάνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 25% των ψήφων. Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είναι απασχολημένος με τα σκάνδαλα της συζύγου του, βρίσκεται στο 20%.

H Λε Πεν θα χάσει πιθανώς στο δεύτερο γύρο

Στο δεύτερο γύρο πάντως των προεδρικών εκλογών, εάν αυτές γίνονταν σήμερα, η Μαρίν Λεπέν θα έχανε από τον νέο αστέρα Εμανουέλ Μακρόν. Ο 39χρονος ακομμάτιστος υποψήφιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι Γάλλοι δεν θα βγουν από το ευρώ, εκτιμά η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ακόμα όμως και εάν η Λε Πεν δεν έχει πιθανότητες να μετακομίσει στο παλάτι των Ηλυσίων, οι οικονομικές αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου προκρίνει ως λύση το τέλος της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ένωση χωρών που θα αποτελούνταν από την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Η συζήτηση για το ευρώ έχει γίνει θέμα στο γαλλικό προεκλογικό αγώνα και όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι λαϊκιστές -όπως ο Ντόναλντ Τραμπ- κρατάνε τελικά το λόγο τους. Το θέμα είναι βέβαια ποιες είναι οι συνέπειες και ποιο είναι το κόστος.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση