HomeHL-WorldΚυπριακό: Ο Έιντε αναζητεί διέξοδο στην κρίση

Κυπριακό: Ο Έιντε αναζητεί διέξοδο στην κρίση

Συνάντηση με Αναστασιάδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα έχει σήμερα το πρωί ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με σκοπό την προετοιμασία της συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αύριο για συνέχιση των συνομιλιών. Ο κ. Έιντε θα συναντηθεί σήμερα και με τον κ. Ακιντζί.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε βαρύ κλίμα λόγω του θέματος που προέκυψε με την έγκριση τροπολογίας από τη Κυπριακή Βουλή για ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το ενωτικό δημοψήφισμα το 1950. Ο κ. Ακιντζί έχει δηλώσει πως το μόνο θέμα που θα θέσει στην αυριανή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη θα είναι αυτό της απόφασης της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Θέση στο ζήτημα πήρε και το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου, εκδίδοντας ομόφωνη δήλωση με την οποία «καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης με την Ελλάδα».

Στον Μουσταφά Ακιντζί απάντησε και ο Κύπριος Πρόεδρος, με γραπτή του δήλωση, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το θέμα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει τριβές και εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς, γιατί τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» υιοθέτησαν και στήριξαν τροπολογία του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου). Διαφοροποιήσεις έχουν σημειωθεί στον κυβερνών ΔΗΣΥ με ορισμένους βουλευτές να διαμαρτύρονται για τι το κόμμα τήρησε αποχή και δεν ψήφισε τη τροπολογία και με άλλους που θεωρούν πως το κόμμα θα έπρεπε να ψηφίσει αρνητικά.

Στο Σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ η νεολαία του κόμματος διαχώρισε τη θέση της από την ηγεσία όπως επίσης και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδάκης ο οποίος δήλωσε πως η ΕΔΕΚ δεν είναι δυνατόν να στηρίζει προτάσεις του ΕΛΑΜ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση