Στον αέρα παραμένει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η Αθήνα, παρά τη διαφαινόμενη υποχώρησή της την περασμένη Παρασκευή, επανήλθε στη γραμμή να κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά ζητήματα και να μην κάνει εκείνη το πρώτο βήμα, ψηφίζοντας νέα επώδυνα μέτρα, χωρίς σαφή ανταλλάγματα, όπως ζητούν οι θεσμοί.

Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η ψήφιση των μέτρων, που ζήτησαν οι θεσμοί (3,6 δισ. ευρώ), χωρίς να έχει προσδιοριστεί και εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας, (που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ποσοτική χαλάρωση, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα) μπορεί να την εγκλωβίσει σε μία κατάσταση που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά, επικοινωνιακά και οικονομικά.

Γι’ αυτό και θεωρεί περιττές οποιεσδήποτε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αφού το πρόβλημα πλέον δεν είναι εκεί, αλλά επιμένει στην εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης μέχρι το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι τεχνικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της συμφωνίας σε όλες τις πλευρές της.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν καίγεται μόνο η ίδια για μία γρήγορη λύση, αλλά και οι Ευρωπαίοι, κυρίως δε η Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία εκτιμά σταθερά ότι δεν επιθυμεί να βαδίσει στις γερμανικές εκλογές με ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα, το Μαξίμου φέρεται να έχει πειστεί ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί επ’ ουδενί πολιτική αναταραχή και εκλογές στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Υπό αυτή την έννοια, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να προσδοκούν στην παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ, ώστε να βρεθεί μία χρυσή τομή και να υποχωρήσουν τόσο ο Β. Σόιμπλε, όσο και το ΔΝΤ, δύο παράγοντες στο εκρηκτικό σκηνικό των διαπραγματεύσεων, που η Αθήνα θεωρεί ότι λειτουργούν αρνητικά στην εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης.

Λόγω αυτών των δεδομένων, η κυβέρνηση επανήλθε χθες στη γραμμή «συμφωνία, χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας», παρότι έχει στα χέρια της απαίτηση των δανειστών για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ! Μάλιστα το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, «διόρθωσε» την εντύπωση που είχε δώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι η κυβέρνηση όντως συζητά νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, αρκεί να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, που θα έχει θετικό πρόσημο για τον κόσμο της εργασίας.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το Μαξίμου θα επιλέξει την τακτική της παράτασης, απέναντι στην πίεση των δανειστών, εάν αυτοί επιμείνουν στα «μέτρα, χωρίς σοβαρό αντάλλαγμα», καθώς εκτιμά ότι έχει τα χρηματοδοτικά μέσα να ανταπεξέλθει για κάποιους μήνες – ίσως και πολλούς – στις δανειακές της υποχρεώσεις, χωρίς να περιμένει τις δόσεις από τους δανειστές. Πιθανόν δε, λένε οι γνωρίζοντες, αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα να επαρκούν, λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων, ακόμη και να ξεπεραστεί ο μεγάλος σκόπελος του Ιουλίου, όταν και η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισ. ευρώ. Η επιλογή αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί δεδομένη, εάν δεν υπήρχε ο αντίλογος για τις αρνητικές επιπτώσεις μίας τέτοιας κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Πάντως είναι στο τραπέζι των κυβερνητικών αναζητήσεων, είτε ως πραγματικό σενάριο, είτε ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Μέσα σε αυτό το βαρύ και αβέβαιο κλίμα η σημερινή επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αλλά «ψαλιδίζει» τις όποιες προσδοκίες για αποτελεσματική παρέμβασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος σοσιαλιστής κομίζει κάποιες ιδέες ή και κάποια συμβιβαστική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μεσολάβησή του προς το Βερολίνο μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να πιέσει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων, που ζητούν σύσσωμοι οι θεσμοί για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις -επ’ αυτού δεν υπάρχει το παραμικρό ρήγμα στο μέτωπο των δανειστών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση