HomeHL-HealthΣοκολάτα: Το καλύτερο φάρμακο για τον βήχα

Σοκολάτα: Το καλύτερο φάρμακο για τον βήχα

Το δοκίμασαν σε 163 ασθενείς και πέτυχε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο βήχας είναι το «σάουντρακ του Ιανουαρίου», όπως γράφει ο ιρλανδικός Independent, και η σοκολάτα φαίνεται να είναι το καλύτερο φάρμακο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αλίν Μόρις του πανεπιστημίου του Χαλ στη Βρετανία τα συστατικά της σοκολάτας καταπραΰνουν τον ενοχλητικό ξερόβηχα πολύ καλύτερα από ό,τι το λεμόνι και μέλι.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συνταγή της σοκολάτας σε 163 ασθενείς που έβηχαν έντονα και πέτυχαν. Στόχος τους ήταν να βρουν κάτι που να καταπραΰνει τον βήχα αν κάποιος είναι στο σπίτι και δεν μπορεί να βγει έξω για να αγοράσει ένα αντιβηχικό φάρμακο. Διαπίστωσαν ότι το κακάο, χάρη στη θεοβρωμίνη, είναι το ίδιο και ίσως περισσότερο ευεργετική με ένα αντιβηχικό σιρόπι.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη κατηγορία των ασθενών οι γιατροί χορήγησαν φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του βήχα που κυκλοφορεί στα φαρμακεία. Στην δεύτερη κατηγορία των ασθενών, οι επιστήμονες χορήγησαν ένα φάρμακο με βάση το κακάο.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μορίς, το κακάο είναι μία ουσία πιο παχύρευστη από ένα κλασικό φάρμακο για τον βήμα με αποτέλεσμα να προστατεύει καλύτερα τα ευαίσθητα τοιχώματα του λαιμού. Η Βρετανή καθηγήτρια πιστεύει πως ο βήχας είναι ένας, ότι δεν διαφοροποιείται ανά ασθενή και πως τα διαφορετικά αντιβηχικά φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι απλά ένα κόλπο των φαρμακοβιομηχανιών για αύξηση της κατανάλωσης και του κέρδους.

athensvoice.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση