Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα του νησιού για 22η ημέρα. Οι αγρότες της δυτικής Κρήτης που από την αρχή των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο του 2017 προχώρησαν στο μπλόκο του κόμβου στα Μεγάλα Χωράφια ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα.

Αγρότες από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού Χανίων ετοιμάζονται για την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13:30 στην πλατεία Βάθης. Στη σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

«Παραμένουμε για 22η μέρα στο μπλόκο του αγώνα στα Μεγάλα Χωράφια, ενάντια στο ξεκλήρισμα μας. Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα, απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και , ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε, εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας.

Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέρονται κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας.

Όλοι στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13:30, στην Πλατεία Βάθης. Αναχώρηση με το πλοίο της γραμμής  από το λιμάνι της Σούδας».

Η ανακοίνωση των αγροτών από το μπλόκο των Πραιτωρίων

Αντίστοιχα, τη δική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση ανακοίνωσαν και οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο του κόμβου των Πραιτωρίων. Σε σχετική τους ανακοίνωση τονίζουν:

«Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους, οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών, έκπτωτοι συνδικαλιστές που δεν εκπροσωπούν κανέναν πέρα από τον εαυτό τους, τους δουλεύουν κανονικά! Καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 8 Μάρτη, όταν πια θα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης! Μάλιστα, αγκαλιά με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που καλούν σε κινητοποίηση την ίδια μέρα!

Κατά την προσφιλή τους τακτική, δε διατυπώνουν ούτε ένα αίτημα. Προσπαθούν να κρύψουν ότι τα αιτήματά τους κινούνται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, της ΚΑΠ της ΕΕ, που στοχεύει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοαγροτών. Γι’ αυτό δεν παίρνουν θέση πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που απαντάει στα προβλήματα του μικρομεσαίου αγρότη, και δείχνει την αιτία τους: τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ της ΕΕ, που ενισχύει τα μονοπώλια, «αβαντάρει» τους μεγαλοαγρότες και καταστρέφει την πλειοψηφία, τους μικρομεσαίους.

Να πως φαίνονται οι δυο γραμμές στο κίνημα! Απέναντι στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στέκεται ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που ξύπνησε τώρα που κλιμακώνεται ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, για να υπονομεύσουν. Καλλιεργούν την αναμονή και βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, η οποία κρατάει και ορισμένους με χρέη από Ενώσεις, συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά σχήματα. Τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, μα συμφωνούν στον αφανισμό μας: δέχονται την ΚΑΠ, διεκδικούν από την κυβέρνηση μεγαλύτερα οφέλη για τους μεγαλοαγρότες από επιδοτήσεις-ενισχύσεις, προγράμματα, φοροελαφρύνσεις, όπως στην αγορά της γης μας, πατώντας στο διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που ψήφισε η κυβέρνηση με δική τους απαίτηση.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να κάνουν τους εχθρούς τους στη μπάντα, να συσπειρωθούν πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Να κάνουν στη μπάντα όλους όσους στέκονται απέναντί τους, την κυβέρνηση που εμφανίζεται ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή των μνημονίων και της ΚΑΠ, τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ, εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, μεγαλοαγρότες που παραμονεύουν σαν ύαινες ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας. Μάταια ελπίζουν ότι θα τα παρατήσουμε. Συνεχίζουμε πιο ατσαλωμένοι, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!»

Το φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τον Νίκο Ζωγραφάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση