HomeHL-GreeceΟι επιδιώξεις της Αθήνας και οι πιέσεις από Μοσκοβισί

Οι επιδιώξεις της Αθήνας και οι πιέσεις από Μοσκοβισί

Στο κόκκινο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμη να αποδεχθεί ένα πακέτο μέτρων, που δεν θα φτάνει σε “παράλογα” ύψη και θα συνοδεύεται από ισχυρές δεσμεύσεις των δανειστών για ένα οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση είναι η κυβέρνηση, που επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ με ΔΝΤ και Σόιμπλε για το πού θα βρεθεί ένα σημείο συμφωνίας, αλλά και το πότε θα επιτευχθεί αυτή.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί που έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα, που θα ξεμπλοκάρει την όλη διαδικασία. Ειδικά η Κομισιόν θέλει λύση το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα στόχος της είναι να καταγραφεί σαφής και συγκεκριμένη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μοσκοβισί εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να δεχθεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ως μία κίνηση καλής θέλησης. Και στη συνέχεια να συμφωνήσει στη νομοθέτηση τουλάχιστον ενός μέρους εκ των μέτρων, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, με την υπόσχεση να υπάρξουν θετικές κινήσεις από την άλλη πλευρά, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η Κομισιόν είναι πιο ελαστική ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά ζητά ξεκάθαρα να περιλαμβάνονται στο κλείσιμο της αξιολόγησης ρυθμίσεις, όπως η πώληση άμεσα του 17% της ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν αφενός οι ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου όμως επισημάνθηκε από τις Βρυξέλλες ότι οι στόχοι του 2017 για την ανάπτυξη εξαρτώνται από το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί γραμμή άμυνας ως προς την έλευση των τεχνικών κλιμακίων, ζητώντας να υπάρξει πρώτα μία συνολική πολιτική συμφωνία και μετά να ξεκινήσει η όποια τεχνική συζήτηση. Το Μαξίμου φοβάται ότι θα εγκλωβιστεί σε ένα δυσμενές πλαίσιο, εάν δεχθεί την έλευση των τεχνικών κλιμακίων εάν πρώτα δεν επιτευχθεί αυτή η συνολική συμφωνία. Και μάλιστα αναμένει πρωτοβουλίες από την Άνγκελα Μέρκελ εντός των επόμενων ημερών, βασιζόμενο στην εκτίμηση ότι η καγκελάριος θέλει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα σύντομα και να μην κυριαρχεί στην γερμανική προεκλογική σκηνή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει την ίδια εικόνα και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή το ΔΝΤ, ότι δηλαδή επιθυμούν κι αυτοί το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης – τουναντίον υπάρχει ο φόβος ότι το Ταμείο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκρίνουν την παράταση έως ότου η Αθήνα βρεθεί σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό και η διπλή σκληρή επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκηνιακό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να εξασφαλίσει σημαντικά ανταλλάγματα, έναντι της υποχώρησής της με την υιοθέτηση νέων μέτρων, αφετέρου να μειώσει κατά το δυνατόν το βάρος του πακέτου αυτών των μέτρων.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ο λογαριασμός των μέτρων να πέσει από το 3,6 δισ. ευρώ, που καθορίστηκε στο τελευταίο Euro Working Group στα 2,6 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να μπαίνει στον “κόφτη” και ένα μικρό σχετικά μέρος να νομοθετείται αμέσως – κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου.

“Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ, το οποίο ζητά προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους 4 – 4,5 δισ. ευρώ. Από αυτή την τοποθέτηση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε σπιθαμή” δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος, ρίχνοντας την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στο ΔΝΤ και “στη διαρκή αμφιθυμία και αναποφασιστικότητά του”, όπως είπε. Επιβεβαίωσε δε την επιδίωξη για γρήγορη συμφωνία, λέγοντας ότι “ούτε εμείς αλλά ούτε και η Ευρώπη αντέχουμε μια νέα φάση αβεβαιότητας και αναζωπύρωσης της κρίσης και μάλιστα τεχνητής”. Και προέβλεψε ότι “δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια αναζωπύρωση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κυρίου Σόιμπλε προς αυτή την κατεύθυνση”, επικαλούμενος παράλληλα δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, που ερμηνεύτηκαν ως αποδοκιμασία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση