HomeHL-EconomyFT: 50-50 οι πιθανότητες για Grexit το καλοκαίρι, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

FT: 50-50 οι πιθανότητες για Grexit το καλοκαίρι, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Ποιο το άλλο ενδεχόμενο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αδυναμία να «ειπωθεί η αλήθεια» αποδίδει ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau, τα λάθη που έχουν γίνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Όπως σημειώνει μάλιστα, μπορεί αυτή η αδυναμία να μην είναι η κύρια αιτία της ελληνικής κρίσης, αλλά αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν παράγοντα που συμβάλλει σε αυτή.

Σύμφωνα πάντως με το άρθρο, μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν εκείνο που μίλησε ειλικρινά λέγοντας την αλήθεια για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους -συμπεριλαμβάνει τους Γερμανούς, την Κομισιόν, και τους Έλληνες- οι οποίοι «θέλουν να διατηρήσουν το παραμύθι για το χρέος λίγο περισσότερο».

Όπως τονίζεται πάντως στο άρθρο, σοκαρίστηκαν από την αποκάλυψη που έκανε το Ταμείο ότι «ορισμένοι διευθυντές είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους». Αυτοί, όπως σημειώνει, είναι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι είναι πλέον η μειονότητα στο Ταμείο. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα το άρθρο εξηγεί τι σημαίνει αυτό, τονίζοντας ότι όταν ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στείλει δικούς του αντιπροσώπους στο συμβούλιο του ΔΝΤ, «το κλίμα θα καταστεί ακόμη πιο εχθρικό». Όπως προβλέπει ο αρθρογράφος, τελικά το Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα «αφήνοντας του Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την συνεχιζόμενη ελληνική κρίση μόνοι τους».

Το άρθρο συνεχίζει εξηγώντας πώς έφτασε η Ελλάδα ως εδώ και στέκεται ιδιαίτερα στον Ιούλιο του 2015 όπου συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως. Όπως αναφέρει πρόκειται για μία δέσμευση που «καμία χώρα δεν κατάφερε ποτέ να διατηρήσει επ’ αόριστον». Πρόκειται για έναν στόχο που η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ άρα εξηγεί η εφημερίδα η βιωσιμότητα του χρέους βασίστηκε σε μια υπόθεση που δεν μπορεί να εκπληρωθεί.

Η άλλη αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θα διαγράψει ποτέ ελληνικό χρέος, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα το δεχτεί, ενώ τονίζεται ότι ο αριθμός των βουλευτών που είναι αντίθετοι σε μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι ακόμα μεγαλύτερος μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σε αυτή την ιστορία είναι η συνενοχή των ίδιων Ελλήνων», συνεχίζει το άρθρο αναφερόμενο στις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ενώ έλεγε έλεγε ότι το πλεόνασμα του 3,5% είναι αυτοκτονία, τελικά το δέχτηκε. Στη συνέχεια, σημειώνει, διέπραξε το «καταστροφικό λάθος» να ταχθεί με την ΕΕ κατά του ΔΝΤ, «του μόνου θεσμού που υποστήριζε την ελάφρυνση του χρέους». Σύμφωνα με το άρθρο πρόκειται για ένα «λάθος υπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης που «έκρινε ότι μπορεί να έλθει σε συμβιβασμό με την ΕΕ και θεώρησε λανθασμένα ότι το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί σε μια τέτοια συμφωνία».

Αν το ΔΝΤ βγει εκτός του ελληνικού προγράμματος τότεθα συμβούν δύο πράγματα: ή «η Αθήνα θα πτωχεύσει το καλοκαίρι και θα γίνει Grexit ή το Βερολίνο θα δεχθεί μια ανακούφιση χρέους λίγους μήνες πριν τις εκλογές». «Όπως και να έχει θα είναι μια εξουθενωτική μάχη», καταλήγει το άρθρο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση