HomeHL-9Επί τάπητος η η δακοκτονία στον Δήμο Βιάννο

Επί τάπητος η η δακοκτονία στον Δήμο Βιάννο

Συνάντηση Π. Μπαριτάκη-Ε. Κουκιαδάκη στην Περιφέρεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Αντιπερειφερειάρχη Ηρακλείου κο Ευριπίδη Κουκιαδάκη,  είχε ο Δήμαρχος Βιάννου  Παύλος Μπαριτάκης με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών αγροτικών φορέων του Δήμου για την εφαρμογή της δακοκτονίας στον Δήμο που αφορά τα έτη 2017, 2018, και 2019. Εκ μέρους  των αγροτικών φορέων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος  του  Συνεταιρισμού  Βιάννου κος Κλαδάκης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνεταιρισμού  Εμπάρου κοι  Περογιανάκης Γεώργιος και  Βασιλάκης Αντώνιος, καθώς ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού  Συκολόγου κος Αλεξανδράκης Εμμανουήλ .

Ο  Δήμαρχος αλλά και οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων μετέφεραν στον Αντιπερειφερειάρχη την αγωνία τους για την σωστή εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας την λήψη μέτρων για την ορθή τήρηση  όλων των προβλεπόμενων από  εργολάβους,  αφού  από εκεί εξαρτάται η προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών. Στην συνέχεια κατέθεσαν την κοινή  πρόταση τους για  τρεις εργολαβίες  δακοκτονίας  στον Δήμο Βιάννου ως εξής:

  1. Εργολαβία που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Αφρατίου, Μάρθας Εμπάρου Ξενιάκου, Μηλλιαράδων συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών που υπάγονται σε αυτές (Κατωφυγίου και Θωμαδιανού). Η παραπάνω πρόταση καλύπτει συνολικά 360.000,00 ελαιόδεντρα.
  2. Εργολαβία που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Χόνδρου, Κάτω Βιάννου, Άνω Βιάννου, και Βαχού συμπεριλαμβανομένων και των οικισμών που υπάγονται σε αυτές. (Μέσης, Καστρίου, Κερατόκαμπου, Λουτρακίου, Βαχουδιανού Ξερόκαμπου κλπ.) . Η παραπάνω πρόταση καλύπτει συνολικά 460.000,00 ελαιόδεντρα.
  3. Εργολαβία που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Αμιράς, Κεφαλοβρυσίου Αγίου Βασιλείου, Πεύκου, Κάτω Σύμης, Καλαμίου, Συκολόγου, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικισμών που υπάγονται σε αυτές. (Άρβη, Νέα Άρβη, Λατόμια, Ψαρή Φοράδα, Σινδωνία, Τέρτσα Λουτράκι κλπ.).   Η παραπάνω πρόταση καλύπτει συνολικά  400.000,00 ελαιόδεντρα.

Ο Αντιπερειφερειάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποχρηματοδότηση του προγράμματος, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν φθάσει οι πιστώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στην προκήρυξη της εργολαβίας με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η εφαρμογή του προγράμματος. Ζήτηση την συνεργασία των τοπικών φορέων ειδικά στην περίοδο της εφαρμογής αλλά και την παρακολούθηση από τους ίδιους τους παραγωγούς αφού έτσι προστατεύουν το εισόδημα τους . Τέλος αποδέχθηκε την κοινή πρόταση της Δημοτικής Αρχής και των αγροτικών φορέων του Δήμου για την δημιουργία τριών εργολαβιών προκειμένου να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δακοκτονία στον Δήμο Βιάννου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση