HomeΕΛΛΑΔΑΕκπρόσωπος ΓΕΣ: Η βόμβα στο Κορδελιό θα σκότωνε σε ακτίνα 1.800 μέτρων

Εκπρόσωπος ΓΕΣ: Η βόμβα στο Κορδελιό θα σκότωνε σε ακτίνα 1.800 μέτρων

Είχε μήκος 1,5 μέτρο και βάρος 275 λίβρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αμερικανικής προέλευσης ήταν η βόμβα που απενεργοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στην περιοχή του Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος. Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων. Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα.

«Ήταν ένα περιστατικό που είναι σύνηθες για τον Στρατό. Αυτό που ήταν κάπως το ξένο και το απόκοσμο, είναι ότι ήταν μέσα σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας. «Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχουμε απενεργοποιήσει παρόμοιες βόμβες, αλλά δεν χρειάστηκε επιχείρηση σε τόσο μεγάλη έκταση γιατί ήταν ανοιχτός ο χώρος. Ελήφθησαν τότε ακριβώς τα ίδια μέτρα ασφαλείας απλώς δεν υπήρχαν σπίτια, δεν ήταν μέσα σε αστικό ιστό» πρόσθεσε.

Με αφορμή, όπως ανέφερε, όσα ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα για υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας, τόνισε: «Ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από όλα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, τα διεθνή και της ΕΕ, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι για το τι θα συμβεί. Σχεδιάζουμε βλέποντας το δυσμενέστερο σενάριο. Γι’ αυτό το περιστατικό, με τη γόμωση που υπήρχε και για τη βόμβα που υπήρχε, αυτά τα πρότυπα και τα στάνταρντς έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει ένας κύκλος με ακτίνα 1900 μέτρα όπως και έγινε. Σε αυτά δεν κάνουμε πίσω. Τηρούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που έχουμε. Από την άλλη όλα έγιναν στην εντέλεια όπως κάθε φορά».

Για τη βόμβα επισήμανε ότι εξωτερικά είναι διαβρωμένη αλλά τόνισε ότι αυτό που ανησυχούσε το στρατό ήταν ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό εμπεριείχε παραπάνω κινδύνους. «Προτιμούμε τους μηχανισμούς αυτούς να τους βλέπουμε εξουδετερωμένους ή διαβρωμένους παρά σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση που ήταν σήμερα. Παρ όλα αυτά χρειάστηκε μόνο μια προσπάθεια να κάνουμε ήταν επιτυχής, αφαιρέθηκε ο πυροδοτικός μηχανισμός, οπότε όλα πήγαν καλά» υπογράμμισε.

Την εξουδετέρωση έκανε η ομάδα ναρκαλιείας του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς η οποία έχει ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο διοικητής του Τάγματος από την Αθήνα, κατόπιν διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο διοικητής του τάγματος επέβλεπε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση. «Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο στο εξωτερικό και μπορεί να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί σε δύο φάσεις, ήδη τελείωσε η πρώτη φάση, έχει αφαιρεθεί με ασφάλεια ο πυροδοτικός μηχανισμός έχει αδρανοποιηθεί το πυρομαχικό. Από εκεί και πέρα θα μεταφερθεί σε συγκεκριμένο χώρο και εκεί θα γίνει η τελική εξουδετέρωσή του που δεν θα είναι μιας τεράστιας έκρηξης βόμβας. Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και θα γίνουν επί τόπου, στο πεδίο» ανέφερε. Για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας χρησιμοποιήθηκε ειδικός μηχανισμός, συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας, που κάνει από απόσταση την αφαίρεση του πυροδοτικού μηχανισμού.

Ο κ. Φανιός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας του στρατού είναι πολύ μεγάλος και είπε ενδεικτικά: «από το 1954 που έχει ιδρυθεί, έχει θρηνήσει 31 νεκρούς. Έχει εκκαθαρίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες».

Απευθυνόμενος σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του στρατού με την Περιφέρεια, τους δήμους, με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και την πυροσβεστική.

«Αυτή η δράση που είδατε είναι μια από τις κοινωνικές δράσεις του στρατού ξηράς και των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η αεροδιακομιδή ασθενή από ακριτικό νησί. Ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού ήδη μεταφέρει έναν ασθενή. Υπάρχουν μηχανήματα και προσωπικό του στρατού ξηράς που επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές στην αποκατάσταση των ζημιών. Ο στρατός συμμετέχει ενεργά και συνδράμει στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος χωρίς όλα αυτά να έχουν καμία επίπτωση στην επιχειρησιακή μας αποστολή. Είμαστε εκεί που πρέπει ανά πάσα στιγμή σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Εκτελούμε την αποστολή μας χωρίς εκπτώσεις» πρόσθεσε ο κ. Φανιός.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση