HomeHL-WorldΣτις 16 Απριλίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Στις 16 Απριλίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Θα επιτρέψει στον Ερντογάν να μονοπωλήσει την εξουσία έως το 2029

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί, πιθανότατα, το δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που καθιερώνει προεδρικό σύστημα και επιτρέπει στον Ταγίπ Ερντογάν να μονοπωλήσει την εξουσία μέχρι το 2029.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε, χθες, το νομοσχέδιο που είχε ήδη ψηφίσει η Βουλή γύρω από το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο θα τεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος. Τον λόγο έχει τώρα η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για τον καθορισμό της ημερομηνίας. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 16η Απριλίου.

Η πορεία προς το δημοψήφισμα προβλέπεται θυελλώδης λόγω της σφοδρής αντίθεσης του κεμαλικού κόμματος CHP, που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Με την προτεινόμενη αναθεώρηση, αλλάζει ο χαρακτήρας του πολιτεύματος, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. Καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος- κομματάρχης συγκεντρώνει στα χέρια του όλες τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα ηγείται της πολιτικής του παράταξης. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή, προκηρύσσοντας εκλογές και να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να διοικεί με διατάγματα, χωρίς περιορισμούς από τη δικαστική εξουσία.

Πλην του κυβερνώντος, ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση υποστηρίζει επίσης το ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, τροφοδοτώντας φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του ετοιμάζεται να μπει στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα υπουργεία.

Ένδειξη της άκρως τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ήταν και οι χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Αγκυρας. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες, κυρίως φοιτητές και καθηγητές, είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο του ιδρύματος για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση δεκάδων πανεπιστημιακών στο πλαίσιο του κύματος διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι Αρχές μετά τη 15η Ιουλίου. Οι αντιδράσεις για τις αυθαίρετες διώξεις απλώθηκαν και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρεντίν Τσανικλί να υποσχεθεί χθες ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις απολύσεις.

Εξάλλου, ο διοικητής της CIA Μάικ Πομπέο, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία στην πρώτη αποστολή του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντήθηκε χθες με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του για την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση