HomeΕΛΛΑΔΑΠρόοδος χωρίς συμφωνία στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Πρόοδος χωρίς συμφωνία στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πρόοδο στις συνομιλίες αλλά χωρίς να οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

«Καταγράφηκε πρόοδος, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των θεσμών», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα σήμερα πως η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, πριν την απογευματινή συνάντηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ συμφώνησαν σε «κοινή στάση» απέναντι στην Ελλάδα.

«Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση