HomeHL-GreeceΤα Σκόπια επιστρέφουν πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω «βαλκανικού διαδρόμου»

Τα Σκόπια επιστρέφουν πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω «βαλκανικού διαδρόμου»

Μεταφέρθηκαν σε κέντρα Φιλοξενίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εισαγωγή» προσφύγων από τα Σκόπια, μέσω της επίσημης οδού, έγινε χθες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Αυστρίας για επικείμενη ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης για το σφράγισμα του «βαλκανικού διαδρόμου».

Αλλά και τις προειδοποιήσεις Σλοβένου υπουργού για κατάρρευση της Ελλάδας σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδιασμού που προβλέπει την επιστροφή προσφύγων από τις χώρες της ΕΕ στη χώρα μας.

Συνολικά 49 άτομα, που είχαν μπλοκαριστεί επί έναν χρόνο σε στρατόπεδο στο Ταμπάνοφτσε, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, επιστράφηκαν χθες το πρωί στην Ελλάδα και παρελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων. Είχε προηγηθεί επίσημο αίτημα μέσω του υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες του Ταμπάνοφτσε κλήθηκαν χωρίς προειδοποίηση να μαζέψουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα και να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό την Ελλάδα. Χθες το πρωί στους Ευζώνους έγινε η παραλαβή από την ΕΛ.ΑΣ. των 49 ατόμων -στην πλειονότητά τους Σύροι και κάποιοι Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και δύο βρέφη- οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στη γειτονική χώρα, υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με τη σίτιση των προσφύγων, καθώς τα σχετικά κονδύλια έχουν στερέψει. Με τη χθεσινή επιστροφή των 49 έκλεισε το στρατόπεδο του Ταμπάνοφτσε, και απομένει αυτό του Βίνογιουγκ στη Γευγελή, απέναντι από την Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα 69 άτομα.

Η επιχείρηση έγινε μία μέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας 16 χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή και του Γιάννη Μουζάλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αυστρίας για τη δημιουργία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Συνόρων».

Όπως ανέφεραν οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα και Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθεί να «μπάζει», ακριβώς έναν χρόνο μετά το κλείσιμό της, υποστηρίζοντας πως η Αυστρία συνεχίζει να δέχεται 500-1.000 αιτούντες άσυλο εβδομαδιαίως, εισερχόμενους από Ιταλία ή από Ελλάδα μέσω της βαλκανικής διαδρομής.

Ο δεύτερος ανακοίνωσε, μάλιστα, πως σχεδιάζεται η ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στα Βαλκάνια, προκειμένου να «σφραγιστούν» τα κενά της διαδρομής. Στο πλαίσιο αυτό, η αυστριακή κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Οι αποφάσεις

Ο Γ. Μουζάλας δεν υπέγραψε το κείμενο αποφάσεων της διάσκεψης, αντιδρώντας στην επιμονή χωρών να δώσουν αυξημένο ρόλο στον στρατό, αλλά και επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για τη δημιουργία ενός νόμιμου δρόμου για τη μετανάστευση. Ωστόσο, ο Ελληνας υπουργός παρατήρησε πως έγιναν κατανοητές οι προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης της Βιέννης, υπήρξε για πρώτη φορά φωνή στήριξης της Ελλάδας από τη Σλοβενία. «Αν εφαρμοστεί αυστηρά το σχέδιο επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο από τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα θα καταρρεύσει», είπε ο Σλοβένος υφυπουργός Εσωτερικών Μπόστβαν Ζέφιτς, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Οπως υποστήριξε, για να αποτραπεί κάτι τέτοιο οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποστέλλουν πίσω στις χώρες τους -και όχι στη χώρα υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα- όσους δεν πληρούν τα κριτήρια για το άσυλο.

Εκλεψαν βάρκα για να «αποδράσουν» στην Τουρκία

Eκλεψαν βάρκα και έβαλαν πλώρη για… την Τουρκία δύο εγκλωβισμένοι στη Χίο μετανάστες, αλλά πιάστηκαν από τη FRONTEX και επεστράφησαν.

Στις 4:30 χθες τα ξημερώματα, το πλήρωμα του ρουμανικού σκάφους της FRONTEX που περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χίου και των τουρκικών παραλίων εντόπισε τον 32χρονο Σύρο και τον 28χρονο Αιγύπτιο να πλέουν στο μέσο της διαδρομής από τη Χίο προς τις απέναντι ακτές του Τσεσμέ, με σκάφος που είχαν κλέψει λίγο νωρίτερα από το λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο. Οι δύο επίδοξοι «δραπέτες» μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου, όπου συνελήφθησαν από τους λιμενικούς για την κλοπή του σκάφους, το οποίο επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του.

Ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί και το καλοκαίρι, από πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο και όχι μέσω των κανονικών επαναπροωθήσεων, προκειμένου να μην επιστραφούν στις χώρες τους, αλλά να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να μεταβούν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση