HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι επιδράσεις του Brexit στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ

Οι επιδράσεις του Brexit στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ

Μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις επιδράσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις δομές, τις επιχειρήσεις εξετάζει μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και συγκεκριμένα του καθηγήτη Χ.Γκόρτσου.

Τις βασικές επιδράσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις δομές, τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό, εξετάζει μελέτη του καθηγητή Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστου Βλ. Γκόρτσου.

Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Potential Concepts for the future EU -UK Relationship Financial Services» και είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βασικές επιδράσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εξετάζονται υπό το πρίσμα τριών εναλλακτικών σεναρίων για το μέλλον της σχέσης των δύο πλευρών. Επιπλέον, στην μελέτη διερευνάται η επίδραση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξετάζονται επίσης οι βασικές εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας τόσο των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που λειτουργούν στην ΕΕ, όσο και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (GATS, διμερείς εμπορικές συμφωνίες και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA)).

Στη μελέτη παρουσιάζονται οι διαφορετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί με την μορφή θυγατρικών καθώς στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή υποκαταστημάτων, καθώς το ευρωπαϊκό «κοινό διαβατήριο» και οι ευρωπαϊκές ελευθερίες για την εγκαθίδρυση και την προσφορά υπηρεσιών είναι σημαντικές για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μορφή υποκαταστημάτων ή παρέχουν υπηρεσίες χωρίς εγκατάσταση στη χώρα υποδοχής.

Τα ζητήματα αναφορικά με το διαβατήριο είναι πολύ σημαντικά, αλλά όχι το μοναδικό νομικό ζήτημα που προκύπτει από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Για αυτό το λόγο η μελέτη αυτή δεν περιορίζεται μόνον στα ζητήματα διαβατηρίου, αλλά επιπλέον αξιολογεί το αντίκτυπο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε ρυθμιστικά ζητήματα που αφορούν πιστωτικά ιδρύματα, όπως η προληπτική τους εποπτεία και ρύθμιση, η εξυγίανσή τους και η συμμετοχή τους σε συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Εξετάζεται επιπλέον ο αντίκτυπος στα συστήματα πληρωμών και τις δομές της κεφαλαιαγοράς υπό το καθεστώς «τρίτης χώρας».

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι δύο. Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο προσφέρει ένα ευνοϊκό καθεστώς στο εμπόριο των υπηρεσιών που διεξάγεται στην περιοχή της, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση