HomeΚΡΗΤΗ«Τι γίνεται με το έργο “Φράγμα Λαδούκου”»

«Τι γίνεται με το έργο “Φράγμα Λαδούκου”»

Παρέμβαση με ερώτηση στην… Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να αρθούν άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή του φράγματος Λαδούκου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το χρονίζον έργο της κατασκευής του έργου: «Φράγμα Λαδούκου Ηρακλείου Κρήτης» , έχει παραπεμφθεί και αυτό στις καλένδες της γραφειοκρατίας.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους , καθώς η κατασκευή του θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής  και ταυτόχρονα θα θωρακίσει τον ποταμό της Γιοφύρου από τις πλημμύρες.

Με την υπ’ άριθμ. 2907/05-09-2016 αναφορά μου, όπου σας διαβίβαζα επιστολή του προέδρου τοπικής κοινότητας για το εν λόγω θέμα, μεταξύ άλλων με ενημερώνατε ότι το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΄’ΕΛΛΑΔΑ 2004¨» ως έργο «ορεινής υδρονομίας ποταμού Γιόφυρο» μελετήθηκε από τον ΟΑΝΑΚ(νυν ΟΑΚΑΕ) και δημοπρατήθηκε στις 28-4-2004 από τον ΟΑΝΑΚ με προϋπολογισμό 1.900.000,00 Ευρώ ενώ με την επικαιροποιηση της μελέτης ενισχύεται ο ρόλος του φράγματος  στην άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν ανανεωθεί(ισχύουν μέχρι το 2024) και έχουν διατεθεί από το ΠΔΕ πόροι για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων(με βάσει την απόφαση Πρωτοδικείου 762/2013 για τον καθορισμό προσωρινών τιμών μονάδας και εστάλη από την Περιφέρεια Κρήτης προς το Εθνικό Τυπογραφείο ειδοποίηση παρακατάθεσης αποζημιώσεων στις 21-1-2015.

Ακόμη, σύμφωνα με την ενημέρωση σας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016 μεταξύ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ-ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΟΑΚ ΑΕ αποφασίσθηκε να χρηματοδοτηθεί ο ΟΑΚ ΑΕ από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να γίνουν άμεσα οι πρόσθετες μελέτες που απαιτούνται ,να γίνουν νέα τεύχη δημοπράτησης(με τον νέο νόμο),να γίνει τροποποίηση του τεχνικού δελτίου του έργου και τελικά να εκδοθεί νέα έγκριση διάθεσης πίστωσης από το ΠΔΕ η άλλο (νέο ΕΣΠΑ).

Επειδή οι εκκλήσεις  από τους τοπικούς φορείς για κατασκευή του έργου από εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους πέφτουν στο κενό ,

επειδή η κατασκευή του παραπάνω έργου θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης  περιοχής και

επειδή η δημοπρασία έπρεπε να έχει γίνει από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4353/08-09-2016 έγγραφο του ΟΑΚ.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, ώστε να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή του φράγματος Λαδούκου;

Διαφήμιση
Διαφήμιση