HomeΕΛΛΑΔΑΕισαγγελείς Αρείου Πάγου: Ομόφωνο «όχι» στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Εισαγγελείς Αρείου Πάγου: Ομόφωνο «όχι» στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Συνεδρίαση της Ολομέλειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της Ξένης Δημητρίου αποφάσισε ομόφωνα (12-0) ότι δεν μπορεί υπό το φως του ισχύοντος Συντάγματος να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων εάν δεν προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση που να το προβλέπει, απορρίπτοντας έτσι την άποψη, ότι τώρα με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να λυθεί το θέμα.

Οι 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ομόφωνα δέχθηκαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα Κωνσταντίνου Παρασκευαϊδη η οποία ήταν αρνητική για την παράταση τώρα του ορίου συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, οι 12 εισαγγελικοί λειτουργοί περιλαμβανομένης και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αποφάσισαν: «Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Παράλληλα, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου εξέφρασαν δύο διαφορετικές απόψεις για την περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα, 6 αντεισαγγελείς -δεχόμενη την εισήγηση του κ. Παρασκευαίδη- υποστήριξαν ότι εάν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε πρέπει να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα από το 2001 που έγινε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Οι υπόλοιποι 6 αντεισαγγελείς ότι τώρα είναι άκαιρη η οποία συζήτηση για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης και σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συγκληθεί τότε εκ νέου η Ολομέλεια για να λάβει απόφαση σύμφωνα με τις κρατούσες τότε συνθήκες.

Πάντως, η διοικητική Ολομέλεια των αρεοπαγιτών, συνεχίζεται μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση