HomeHL-HealthTo ηλεκτρονικό τσιγάρο «οδηγεί» τους εφήβους στο συμβατικό τσιγάρο

To ηλεκτρονικό τσιγάρο «οδηγεί» τους εφήβους στο συμβατικό τσιγάρο

Απενοχοποίηση του καπνίσματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μαθητές λυκείου που δεν έχουν καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να το δοκιμάσουν μέσα στην επόμενη χρονιά, αν έχουν υπάρξει χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα άλλων μελετών ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο διευκολύνει τη μετάβαση στο συμβατικό, μετατρέποντας τελικά σε καπνιστές νέους που αλλιώς δεν θα το είχαν δοκιμάσει.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλάζει τις αντιλήψεις των εφήβων για τους κινδύνους του καπνίσματος, απενοχοποιώντας το ως ένα βαθμό. Οι ατμιστές είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους μη ατμιστές, να μη βλέπουν πια το κάπνισμα ως σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά κάποιους εφήβους να διακόψουν το συμβατικό τσιγάρο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μιετς, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 347 τυχαία επιλεγεγμένους μαθητές Γ’ Λυκείου, ηλικίας 17 έως 18 ετών.

«Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε άλλα που δείχνουν ότι οι έφηβοι οι οποίοι ατμίζουν, είναι πιθανότερο να αρχίσουν να καπνίζουν, από ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν είναι ατμιστές. Το λιγότερο, οι ατμιστές έφηβοι πρέπει να θεωρηθούν ομάδα υψηλού κινδύνου για να γίνουν μελλοντικοί καπνιστές. Είναι πιθανό το ηλεκτρονικό τσιγάρο να οδηγήσει μερικούς εφήβους πρώην καπνιστές να το ξαναρχίσουν», εξηγεί ο Δρ Μιετς.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -με ή χωρίς νικοτίνη- έχει γίνει πολύ δημοφιλές διεθνώς. Πεέφριέχει λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες σε σχέση με το συμβατικό και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Στις ΗΠΑ είναι περίπου 50% πιο δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση