HomeHL-9Η Κρήτη «αποχαιρέτησε» τον Μπότη Θαλασσινό

Η Κρήτη «αποχαιρέτησε» τον Μπότη Θαλασσινό

«Έφυγε» σε ηλικία 90 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βαθιά η θλίψη στον πνευματικό κόσμο της Κρήτης για την απώλεια του Μπότη Θαλασσινού που «έφυγε» από τη ζωή νικημένος από την επάρατη νόσο.

Συγγενείς, φίλοι αλλά και πλήθος κόσμου απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο Κρητικό εικαστικό αργά το μεσημέρι στην Τύλισο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τυλίσου, ενώ η σορός βρισκόταν στον ναό από τις 13:00.

Ο κρητικός καλλιτέχνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία καθώς 10 ετών βραβεύτηκε από τον Υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στην τάξη.

botis-1

Αυτό ήταν και η αφορμή, από την εφηβεία ακόμη, να αρχίσει να παίρνει μαθήματα αγιογραφίας, αγγειογραφίας και ζωγραφικής.

Υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πρόβαλλε ιδιαίτερα τόσο την Ελλάδα όσο και ιδιαιτέρως την Κρήτη, σε ένα πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μέγα μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς.

botis-2

Ο Μπότης Θαλασσινός είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του.

Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στο Δήμο Μαλεβιζίου με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας πινακοθήκη, στην οποία και έδωσε το όνομα «Μπότης θαλασσινός».

botis-7

Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε τα εγκαίνια της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση