HomeHL-EconomyΦόρους ακόμη και για ανέργους κρύβει η μείωση του αφορολόγητου

Φόρους ακόμη και για ανέργους κρύβει η μείωση του αφορολόγητου

Χαράτσι λόγω τεκμηρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μείωση του αφορολόγητου, που μετ’ επιτάσεως ζητά το ΔΝΤ, θα πλήξει όχι μόνο τους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα, αλλά και αυτούς που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και οι 800.000 δικαιούχοι των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ,  θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσια-σοκ . Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, άλλο 1,5 εκατ. φορολογούμενοι στους οποίους περιλαμβάνονται αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και λοιποί πολίτες με μηδενικά ή πενιχρά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υποχρεώσεις για την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο μειωμένο αφορολόγητο.

Η εφαρμογή του νέου μειωμένου αφορολογήτου θα ξεκινήσει από τα εισοδήματα του 2018. Από μια πρώτη «ανάγνωση» του μέτρου αυτού προκύπτει ότι όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες αποκτούν ετήσια εισοδήματα κάτω των 6.000 ευρώ θα εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος, επειδή το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από το όριο αυτό.

Στην πραγματικότητα η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 – 7.500 ευρώ κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για περίπου 3 εκατ. φορολογούμενους πολλοί από τους οποίους ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες αυτοί δεν φορολογούνται με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους, τα οποία είναι πολύ χαμηλά ή μηδενικά αλλά με βάση τα εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα, συνήθως μεγαλύτερα των 6.000 ή και των 7.000 ευρώ.

Συνεπώς από τη στιγμή που το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στα επίπεδα των 6.000-7.500 ευρώ, περίπου 1,5 εκατ. χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν 500 ευρώ το μήνα θα έχουν κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια καθώς τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 6.000-7.000 ευρώ, επειδή καθένας από αυτούς βαρύνεται με τεκμαρτό εισόδημα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση