HomeΕΛΛΑΔΑΘάνου: Έχει εξισωθεί ο ανώτατος δικαστής με όλο το Δημόσιο

Θάνου: Έχει εξισωθεί ο ανώτατος δικαστής με όλο το Δημόσιο

«Έχει προκύψει μία δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στη διάταξη του Συντάγματος»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Βασιλική Θάνου αναφέρθηκε στο ζήτημα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε καταρχήν να αναδείξουμε το ζήτημα αυτό. Εχει προκύψει μία δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στη διάταξη του Συντάγματος η οποία ορίζει ότι ο δικαστής φεύγει, μέχρι τον βαθμό του Εφέτη στο 65ο και ο ανώτατος στο 67ο. Το 1975 που ορίστηκε το όριο αυτό, διότι νωρίτερα ήταν πολύ πιο υψηλό το όριο, ήταν το 75ο στο Σύνταγμα του 1911 και το 70ό στο Σύνταγμα του 1927 και του 1952, τότε δηλαδή που το προσδόκιμο ζωής ταυτιζόταν με την ηλικία αυτή που προέβλεπε το Σύνταγμα για την αποχώρηση των ανωτάτων δικαστών».

Και πρόσθεσε: «Τώρα λοιπόν, σιγά-σιγά προϊόντος του χρόνου, μεγάλωσε τόσο πολύ η διάσταση μεταξύ της ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα και της κοινωνικής πραγματικότητας και του προσδόκιμου ζωής, ώστε δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές. Η διάσταση αυτή έγινε εκρηκτική, θα μπορούσαμε να πούμε, το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο. Ετσι πλέον που καταλήξαμε; Αυτή η διάταξη του Συντάγματος ήταν ευνοϊκή για τον δικαστή για να μην μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει το όριο ηλικίας και να τον απολύει νωρίτερα».

Στην επισήμανση ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι ευνοϊκή και για την απονομή δικαιοσύνης διότι η πείρα όταν κανείς βρίσκεται στα ανώτατα κλιμάκια αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο η κα. Θάνου ανέφερε: «Ηταν δύο οι στόχοι. Αφενός η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ισοβιότητας και αφετέρου η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσεως την οποία αποκτά ο ανώτατος δικαστής. Ολα αυτά ανατρέπονται και που έχουμε καταλήξει; Ο δικαστής μέχρι τον Εφέτη να συνταξιοδοτείται στο 65ο, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα ακόμα και από τον απλό υπάλληλο της μέσης ή της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ο δε ανώτατος δικαστής εξισώθηκε με όλο τον δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό θέτουμε τώρα επιτακτικά το ζήτημα, γιατί ακούτε και ορισμένους που λένε “μα γιατί δεν θέσατε από το 1975 μέχρι σήμερα;“ μα γιατί τώρα έγινε εκρηκτική η διάσταση αυτή μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας, των νομοθετικών εξελίξεων και του Συντάγματος».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση