HomeHL-9Απεβίωσε ο ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός

Απεβίωσε ο ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός

Μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός και καταξιωμένος ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός σε ηλικία 90 ετών μετά από σκληρή μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια με την επάρατη νόσο.

Ο ζωγράφος ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο, στην “πηγή έμπνευσης”, όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος.

thalassinos1

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη στις 3 μετά το μεσημέρι στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Τύλισο, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τη μία μετά το μεσημέρι.

Ο κρητικός καλλιτέχνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία καθώς 10 ετών βραβεύτηκε από τον Υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στην τάξη.

Αυτό ήταν και η αφορμή, από την εφηβεία ακόμη, να αρχίσει να παίρνει μαθήματα αγιογραφίας, αγγειογραφίας και ζωγραφικής.

Κινητήριος δύναμη και πρώτη του θαυμάστρια ήταν η μητέρα του, διάσημη σχεδιάστρια μόδας στο Ηράκλειο και όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θαλασσινός «μου έδινε δύναμη, κουράγιο και με ενθάρρυνε να ασχοληθώ με τη ζωγραφική σε αντίθεση με τον πατέρα μου που ήταν αρνητικός, επέμενε ότι θα με χλευάζουν αν κάνω αυτό το επάγγελμα και με παρότρυνε να γίνω γραμματέας ή κάτι άλλο τέλος πάντων». Η αδυναμία που της έχει είναι έκδηλη και μπορεί να διαπιστώσει όποιος επισκεφτεί την οικία του, την περίοπτη θέση που κατέχει το πορτραίτο της και με πόσο θαυμασμό μιλάει για αυτό.

thalassinos2

Υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πρόβαλλε ιδιαίτερα τόσο την Ελλάδα όσο και ιδιαιτέρως την Κρήτη, σε ένα πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μέγα μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς.

Ο Μπότης θαλασσινός είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του.

Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στο Δήμο Μαλεβιζίου με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας πινακοθήκη, στην οποία και έδωσε το όνομα «Μπότης θαλασσινός».

Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε τα εγκαίνια της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη.

 

thalassinos3

Μαέστρος στην τεχνοτροπία του παστέλ, με ιδιαίτερη αγάπη για τις προσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύει τις συνήθειες και το στυλ του κάθε μοντέλου, αριθμεί σήμερα πάνω από 250 έργα μεγάλης αξίας και ποιότητας που αποτελούν την προσωπική του συλλογή.

Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε συνειδητά να επιστρέψει στο Ηράκλειο όπου συνεχίζει το έργο του, όπως μας επισημαίνει «η Κρήτη είναι πάντα στην καρδιά μου. Είναι πηγή έμπνευσης για μένα».

Συλλυπητήρια από το Δήμαρχο Μαλεβιζίου

Αμέσως μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μπότη Θαλασσινού ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με βαθύτατη οδύνη, πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου και συνεργάτη, Μπότη Θαλασσινού. Ενός κορυφαίου Μαλεβιζιώτη καλλιτέχνη, που αγάπησε όσο λίγοι τον τόπο του, πρόσφερε σε αυτόν και μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που κατείχε.

Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας. θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές μας με το σπουδαίο έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας.

Θα ήθελα τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, να εκφράσω στους οικείους του Μπότη Θαλασσινού τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καλό σου ταξίδι Μπότη. Η μνήμη σου θα είναι αιωνία και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!».

Διαφήμιση
Διαφήμιση