HomeHL-EconomyΣφίγγει ο κλοιός: Οι απαιτήσεις των δανειστών, οι υποχωρήσεις και οι κόκκινες γραμμές

Σφίγγει ο κλοιός: Οι απαιτήσεις των δανειστών, οι υποχωρήσεις και οι κόκκινες γραμμές

Περιμένοντας την απόφαση του ΔΝΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και την απόφαση για τη συμμετοχή του ή οχι στο ελληνικο προγραμμμα αναμένει η κυβέρνηση για να επανακαθορίσει την τακτική της στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με στοχο μια πολιτική, έστω, συμφωνία με τους δανειστές στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Παρότι ο κίνδυνος της παράτασης (ακόμα και της μεγάλης παράτασης) στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σοβαρός, η κυβέρνηση ελπίζει ότι τουλάχιστον ορισμένες σημαντικές πλευρές των δανειστών, όπως η Κομισιόν, εργάζονται προς την κατεύθυνση της γρήγορης λύσης, ενώ η αισιοδοξία αυτή ενισχύθηκε και μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στη Μαλτα την περασμένη Παρασκευή.

Το πρόβλημα ωστόσο για την κυβέρνηση παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο και δυσεπίλυτο. Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, αποκαλύπτει ένα εξαιρετικά αρνητικό πεδίο, με τις ανάλογες δυσμενείς προοπτικές και είναι δεδομένη η απαίτηση για λήψη σκληρών μέτρων, ιδίως μετά την άρνηση ή τουλάχιστον την απροθυμία του Βερολίνου να αποδεχθεί τη θέση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ επιμένει να μιλά για μείωση του αφορολόγητου, για περικοπές των συντάξεων και πιθανον και των μισθών, αλλά και για μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως το εργασιακό, που δεν ειναι εύκολο να τα αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το Μαξίμου καταβάλλει προσπάθειες στο παρασκήνιο ώστε να περιοριστούν οι απαιτήσεις μονο στην ένταξη κάποιων δημοσιονομικών μέτρων απο αυτα στον «κόφτη», – και οχι με νομοθετησή τους προληπτικά – ενω εξακολουθεί να τηρεί σκληρή γραμμή και στα εργασιακά. Παράλληλα επιμένει στον προσδιορισμό απο τωρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελαφρυνση του χρέους, που θα ισχύουν βεβαια απο το 2018 και μετα, προκειμένου να διαμορφωθεί ενα συνολικό αρκετό συμφωνίας, που θα περάσει απο τη Βουλη και την ελληνικη κοινωνια χωρις αναταράξεις.

Η ηγεσια του κυβερνώντος κομματος εχει επιλέξει να επιμείνει στην εξεύρεση μιας λύσης, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να κερδηθεί χρονος. Γι αυτο και τα συνεχή μηνύματα προς καθε κατεύθυνση οτι εκλογές τωρα, χωρις να κλείσει η αξιολόγηση ειναι περίπου καταστροφή για τη χώρα. Η ερώτηση μάλιστα που απηύθυνε προς την ηγεσια της ΝΔ για το εαν συμφωνεί με τη θεση του Άδωνι Γεωργιάδη οτι «πρεπει να φύγει ο Τσιπρας και να μην κλείσει η αξιολόγηση» ειναι ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου.

Το ερώτημα ειναι ποσο θα περιμένει η κυβερνηση για μια τέτοια συνολική λύση, που θα μπορει να χαρακτηριστεί αποδεκτή. Τα ταμειακά διαθεσιμα θα αρχίσουν να εξαντλούνται με δεδομένο οτι αρχιζουν πλέον οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ο στοχος για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ απομακρύνεται κι αλλο, ενω ολο και περισσοτεροι θέτουν θεμα grexit. Η δήλωση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ οτι προτιμά Grexit εχει βαρύνει επικίνδυνα το κλιμα. Δεν αποτελείται παντως η κυβερνηση να αξιοποιήσει τελικά ολη αυτή τη δραματοποίηση για να περάσει τελικά την επώδυνη συμφωνια, επικαλούμενη και τις επιδιώξεις ακραίων κύκλων οτι ετοιμάζουν την εκπαραθύρωση της Ελλάδας απο το ευρω.

Σε αυτή τη φάση τουλαχιστον, όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ λένε οτι ειναι προτιμότερη η προσφυγή στις κάλπες από έναν νέο δραματικό συμβιβασμό είναι μειοψηφία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση