HomeHL-GreeceΚ. Χατζηδάκης: Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει «τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση»

Κ. Χατζηδάκης: Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει «τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση»

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν είναι η προτίμηση του κ. Τσίπρα, όπως και κανενός πρωθυπουργού, να πάει σε πρόωρες εκλογές», ωστόσο «θα καταφύγει, μέσα από διάφορα επικοινωνιακά τρικ και καταγγελίες εναντίον όσων καταγγέλλει κατά καιρούς, σε πρόωρες εκλογές για να περισώσει ότι μπορεί από τα ποσοστά του και να έχει μια σχετικώς αξιοπρεπή ήττα», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέει ότι τα μέτρα που συζητούνται σήμερα από την κυβέρνηση και τους δανειστές «είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, της αναποτελεσματικότητας και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ωστόσο πως «οι δανειστές δεν είναι τα καλύτερα παιδιά -έχω διαπραγματευθεί μαζί τους και τους ξέρω- και ζητούν υπερβολικά πράγματα», και τονίζει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει «τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση, θα ήταν σαν να ξεπλέναμε τις ευθύνες της, Θα της δίναμε συγχωροχάρτι και τελικά θα γινόμασταν συνυπεύθυνοι».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σημειώνει ότι «ούτε δημαγωγούμε, ούτε υποσχόμαστε μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις. Είμαστε πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί σε όσα λέμε. Λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα» . «Σε όσα τμήματα του προγράμματός μας έχουμε ανακοινώσει, λ.χ., ηλεκτρονικές συναλλαγές, κόκκινα δάνεια, παιδεία, αγρότες κ.ο.κ., και σε όσες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν, θα διαπιστώσετε ότι προσπαθούμε να είμαστε συγκεκριμένοι και τεκμηριωμένοι. Και πέραν αυτού εργαζόμαστε από τώρα για την κατάρτιση όλων τον σημαντικών νομοσχεδίων που πρέπει να περάσει η κυβέρνησή μας», προσθέτει, ενώ τονίζει πως «δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο».

Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ, σημειώνει πως έχουμε μπει σε μια περίοδο αναταράξεων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατεύθυνση που τελικά θα πάρουν τα πράγματα, ωστόσο ελπίζει «ότι η παράδοση καλών σχέσεων που υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τελικά θα υπερισχύσει και θα αμβλύνει τις όποιες εντάσεις μπορεί να προκαλέσει η πολιτική του νέου Αμερικανού Προέδρου».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

– Κύριε Χατζηδάκη, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει σύντομα την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη και πρόωρες εκλογές;

Ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι 5 Δεκεμβρίου. Πριν λίγες μέρες μάθαμε από τον κ. Τσακαλώτο ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων, ενώ όλα τα κυβερνητικά στελέχη κόμπαζαν εδώ και μήνες ότι είχαν υλοποιήσει το 80% και ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε από μέρα σε μέρα.

Ειλικρινά, δεν βγάζεις άκρη μ’ αυτή την κυβέρνηση. Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια μέσα στα τόσα ψέματα που λένε.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας έχει τρεις δρόμους αυτή την ώρα. Ο ένας είναι να κλείσει την αξιολόγηση και να καταπιεί σαν πικρό χάπι τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. Ο δεύτερος δρόμος είναι να κάνει ηρωική έξοδο και να πάει σε εκλογές, καταγγέλλοντας τη ΝΔ, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και δεν ξέρω ποιον άλλο. Ο τρίτος δρόμος, τέλος, είναι να συρθεί αυτό το νοσηρό κλίμα μέχρι το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές.

– Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος για παρατεταμένη διαπραγμάτευση και επανάληψη του σκηνικού του 2015, όπως λένε αρκετά στελέχη της ΝΔ;

Ειλικρινά, το απεύχομαι, διότι θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Βλέπετε ότι ήδη τους τελευταίους μήνες ο ορίζοντας έχει γκριζάρει. Επέστρεψε η αμφιβολία για τις προοπτικές της χώρας, υπάρχει ένα σημαντικό μούδιασμα στην οικονομική δραστηριότητα, τα επιτόκια δανεισμού ανέβηκαν ξανά στα ύψη και επέστρεψαν τα σενάρια grexit στον διεθνή Τύπο. Φανταστείτε τι έχει να συμβεί αν παραταθεί κι άλλο αυτή η ιστορία.

Μια επιστροφή στο καλοκαίρι του 2015 θα είναι ακραία και εγκληματική ανευθυνότητα εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν είναι δυνατόν να μην διδάχθηκαν τίποτα από εκείνη την περίοδο! Εάν ο κύριος Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία πρέπει, έστω την ύστατη ώρα, να συμπεριφερθούν στοιχειωδώς υπεύθυνα. Να διαπραγματευθούν και να κλείσουν την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, αλλιώς…

– Αν ο κ. Τσίπρας καταλήξει τελικά σύντομα σε συμφωνία, εσείς θα ψηφίσετε κάποια από αυτά τα μέτρα;

Τα μέτρα που συζητούνται σήμερα από την κυβέρνηση και τους δανειστές δεν είναι ούτε νομοτελειακά, ούτε αναπόφευκτα. Είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, της αναποτελεσματικότητας και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης. Τα νέα μέτρα μπήκαν στο τραπέζι, διότι η οικονομία μας αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω. Και βεβαίως οι δανειστές δεν είναι τα καλύτερα παιδιά -έχω διαπραγματευθεί μαζί τους και τους ξέρω- και ζητούν υπερβολικά πράγματα. Δυστυχώς, όμως, σε μεγάλο βαθμό αυτός είναι ο φόρος αναξιοπιστίας που πληρώνουμε, διότι η κυβέρνηση δεν τηρεί αυτά που έχει συμφωνήσει και συνήθως άλλα λέει και άλλα κάνει.

Δεν έχουμε, βέβαια, κάποια μαγική γομολάστιχα με την οποία θα διαγράψουμε τα προβλήματα που επιδεινώθηκαν την τελευταία διετία. Ωστόσο, αν μετά απ’ όλα αυτά ερχόμασταν να ψηφίσουμε τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση θα ήταν σαν να ξεπλέναμε τις ευθύνες της, Θα της δίναμε συγχωροχάρτι και τελικά θα γινόμασταν συνυπεύθυνοι.

– Κύριε αντιπρόεδρε, στην αποστροφή του κ. Τσίπρα στη Βουλή ότι «στο τέλος της ημέρας θα μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι» τι απαντάτε;

Ο κ. Τσίπρας είναι εύκολος στις ατάκες, αλλά η καρδούλα του το ξέρει. Γνωρίζει, όμως, ότι άλλο 2015 και άλλο 2017. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πουλήσει προσδοκίες και ο λαός, κουρασμένος από την λιτότητα, τον εμπιστεύθηκε. Τώρα οι προσδοκίες έχουν καταρρεύσει, οι ελπίδες διαψεύσθηκαν και όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ότι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

Δεν είναι, φυσικά, η προτίμηση του κ. Τσίπρα, όπως και κανενός πρωθυπουργού, να πάει σε πρόωρες εκλογές. Έτσι όμως όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει, μέσα από διάφορα επικοινωνιακά τρικ και καταγγελίες εναντίον όσων καταγγέλλει κατά καιρούς, σε πρόωρες εκλογές για να περισώσει ότι μπορεί από τα ποσοστά του και να έχει μια σχετικώς αξιοπρεπή ήττα.

– Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη ΝΔ ότι «τρέχετε» μπροστά από τους σκληρούς του ΔΝΤ και ότι υπονομεύετε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ακούστε, αυτά είναι τα γνωστά κλισέ του ΣΥΡΙΖΑ που τα έχουμε ακούσει χίλιες φορές. Είναι αστείο να κατηγορείται οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα ότι θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ξένων. Είναι πολιτικό νηπιαγωγείο αυτή η πολιτική. Πέρα όμως από τη ρητορική και τα συνθήματα, υπάρχει και η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα εκδικείται ανελέητα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε, λ.χ., τι έχει γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση πήγε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση. Επομένως, ουσιαστικά συμφώνησε σε νέα μέτρα, διότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μέτρα. Και αφού συμφώνησε με τον κ. Σόιμπλε -διότι αυτός ήθελε τα υψηλά πλεονάσματα- βγαίνει η κυβέρνηση και καταγγέλλει τη ΝΔ, το ΔΝΤ, και τον κ. Σόιμπλε. Τέτοια διγλωσσία!

Λοιπόν, για να τελειώνουμε: νερό στον μύλο των σκληρών της βόρειας Ευρώπης και των αντιλαϊκών μέτρων βάζει εκ του αποτελέσματος η ίδια η κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες, την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητά της. Διότι λατρεύει τους φόρους, υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάζεται με το ζόρι να προχωρήσει και έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όμως χωρίς επενδύσεις, χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει και δεν μπορεί να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι. Η κρίση μονιμοποιείται και βαθαίνει και η ελπίδα υπονομεύεται.

– Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι έτοιμο; Ξέρετε, πολλοί Έλληνες που βρίσκονται σε απόγνωση από τους φόρους δεν πολυ-πιστεύουν ότι θα τους μειώσετε όπως λέτε.

Είναι λογικό οι πολίτες να είναι δύσπιστοι. Ειδικά μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ. Άμα καείς στον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι. Ξέρετε, έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και της κρισιμότητας της κατάστασης. Ούτε δημαγωγούμε, ούτε υποσχόμαστε μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις. Είμαστε πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί σ’ όσα λέμε. Λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα.

Ειδικά για τους φόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήταν πολύ συγκεκριμένος. Μίλησε για μείωση φόρων 1,5 δισ. τον πρώτο χρόνο με αντίστοιχη μείωση δαπανών. Και παρουσίασε έναν πίνακα με συγκεκριμένες δαπάνες 1,5 δισ. που θα περικόψουμε για να εξοικονομήσουμε τα χρήματα για τη μείωση φόρων. Κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς, λοιπόν. Και αυτή η λογική διαπνέει όλο το κυβερνητικό πρόγραμμά μας. Σε όσα τμήματα του προγράμματός μας έχουμε ανακοινώσει, λ.χ., ηλεκτρονικές συναλλαγές, κόκκινα δάνεια, παιδεία, αγρότες κ.ο.κ., και σε όσες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν, θα διαπιστώσετε ότι προσπαθούμε να είμαστε συγκεκριμένοι και τεκμηριωμένοι. Και πέραν αυτού εργαζόμαστε από τώρα για την κατάρτιση όλων των σημαντικών νομοσχεδίων που πρέπει να περάσει η κυβέρνησή μας.

– Σας κατηγορεί η κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα, πως θα προχωρήσετε σε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και ότι το μόνο που σαν ενδιαφέρει είναι να επανέλθετε στην εξουσία για «να εξυπηρετήσετε την εγχώρια διαπλοκή που σας στηρίζει».

Σκαρφίζονται τα πάντα για να φοβίσουν και να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους. Στο θέμα αυτό έχει απαντήσει αρκετές φορές και ο ίδιος ο Κυριάκος. Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Ξέρετε, σ’ αυτόν τον τόπο όλοι γνωριζόμαστε. Και οι πολίτες γνωρίζουν ότι τόσο ο Κυριάκος όσο και εγώ -επιτρέψτε μου την προσωπική αναφορά- αυτά που λέμε τα εννοούμε.

– Κύριε Χατζηδάκη, αν δεν πάρετε αυτοδυναμία και δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων με ποιους θα συνεργαστείτε;

Η ΝΔ ακόμα και αν πάρει αυτοδυναμία θα επιδιώξει μια ευρεία συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Με αυτή την αρχή θα κινηθούμε. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί θα πράξουμε.

– Πώς σχολιάζετε το σκηνικό έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Φοβάστε για ένα θερμό επεισόδιο;

Δυστυχώς από την πλευρά της Τουρκίας βλέπουμε κάποιες φραστικές ακρότητες και κάποιες κινήσεις που δεν συνάδουν στο κλίμα καλής γειτονίας. Από την πλευρά μας πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία είναι ενοχλημένη από την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά ο Άρειος Πάγος είναι δικαστήριο μιας ευρωπαϊκής χώρας και υπάρχει ανεξαρτησία. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τους γείτονες.

– Κι ένα τελευταίο. Πώς βλέπεται το νέο σκηνικό στις σχέσεις Ευρώπη – Αμερικής και τον νομισματικό πόλεμο που ξεσπά;

Είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα. Σίγουρα έχουμε μπει σε μια περίοδο αναταράξεων, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατεύθυνση που τελικά θα πάρουν τα πράγματα. Είμαστε σ’ αυτό που λένε αχαρτογράφητα νερά. Θέλω όμως να πιστεύω ότι η παράδοση καλών σχέσεων που υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τελικά θα υπερισχύσει και θα αμβλύνει τις όποιες εντάσεις μπορεί να προκαλέσει η πολιτική του νέου Αμερικανού Προέδρου. Ίδωμεν!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση