HomeHL-WorldΗ Γερμανία δίνει «πριμ επιστροφής» 1.200 ευρώ στους πρόσφυγες

Η Γερμανία δίνει «πριμ επιστροφής» 1.200 ευρώ στους πρόσφυγες

Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιο είχε εκπονηθεί εδώ και μήνες και είχε εξαγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Η Γερμανία ανακοίνωσε «πριμ επιστροφής» 1.200 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα προσφερθεί εθελοντικά να αποχωρήσει από τη χώρα και να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Παρ’ ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, οι αναλυτές θεωρούσαν απίθανο να προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση άμεσα, λόγω της διεθνούς συγκυρίας και τις παγκόσμιες αντιδράσεις εναντίον του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική που εφαρμόζει επάναντι στους μετανάστες.

Παρόλα αυτά, επικράτησε η… πολιτική λογική, καθώς ο μεγαλύτερος «εχθρός» για την Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, δείχνει να είναι το μεταναστευτικό και οι αντιδράσεις που προκαλούνται στο εσωτερικό της Γερμανίας από μεγάλη μερίδα των πολιτών, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά των ακροδεξιών κινημάτων, αλλά και των ευρωσκεπτικιστών αυξάνονται.

Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαθέσει ένα ποσό πάνω από 40 εκατ. ευρώ ως «πριμ επιστροφής» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτό σημαίνει ότι προσδοκά στην αποχώρηση τουλάχιστον 30.000 ατόμων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται πιλοτικό, καθώς στη Γερμανία έχουν ζητήσει άσυλο σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όσοι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και προσφερθούν εθελοντικά να επιστρέψουν στις πατρόδες τους, θα λάβουν το ποσό των 1.200 ευρώ. Μέριμνα έχει ληφθεί και για εκείνους που δεν έχουν υποβάλει αίτημα ή δεν δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα «StarthilfePlus» εφαρμόζεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση και αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» και για άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν δεχθεί χιλιάδες αιτήματα ασύλου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση