HomeHL-9Ρ. Αντωνοπούλου: «Ο νέος νόμος ανοίγει το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας»

Ρ. Αντωνοπούλου: «Ο νέος νόμος ανοίγει το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας»

Παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά εγχειρήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις προοπτικές ανάπτυξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως διαμορφώνονται μέσα από τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσίασε από το Ρέθυμνο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου που μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Η κα Αντωνοπούλου αποσαφήνισε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά εγχειρήματα, τονίζοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον από όλη τη χώρα για τη σύσταση τέτοιων επιχειρήσεων και υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μέτρο στην κατεύθυνση να μάθουμε στην Ελλάδα να λειτουργούμε συλλογικά και στην κατεύθυνση καταπολέμησης της ανεργίας.

Μια από τις βασικές διαφορές που έφερε ο νέος νόμος, όπως είπε, είναι ότι ανοίγει το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους παραγωγικούς φορείς, τις δραστηριότητες και τους πολίτες. «Αφορά τις ευάλωτες ομάδες, τους ανέργους, τους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα, όσους θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ιδρύσουν μια επιχείρηση που ακολουθεί κανόνες ισονομίας και ισοτιμίας. Κάθε μέλος έχει μια ψήφο, το να αποφασίσουν τι θα παράγουν και πώς θα αμειφθούν είναι συλλογική απόφαση.

Υπάρχουν περιορισμοί που εξασφαλίζουν ότι η σύσταση της επιχείρησης δεν είναι πρωταρχικά το κέρδος, αλλά το να εξασφαλιστεί ο βιοπορισμός όσων εργάζονται. Γι’ αυτό όταν υπάρχει πλεόνασμα, το 35% δίνεται σαν μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων, είτε οι εργαζόμενοι είναι τα ιδρυτικά μέλη είτε είναι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση», σημείωσε η κα Αντωνοπούλου.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό- φορολογικό που διέπει την αλληλέγγυα οικονομία, υπάρχουν διαφοροποιήσεις όπως είπε η κα Αντωνοπούλου. «Όταν συστήνεται μια τέτοια επιχείρηση για τα πρώτα πέντε χρόνια δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς το τέλος επιτηδεύματος. Όταν αρχίζει να το πληρώνει είναι στο χαμηλότερο όριο, τα 500 ευρώ.

Αυτό μοιράζεται ανάμεσα στα μέλη που συμμετέχουν ως εργαζόμενοι. Όσον αφορά στη φορολογία, θέλουμε με το νομικό πλαίσιο να υποστηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα.

Έτσι αυτό που έχουμε εξασφαλίσει είναι ότι το 35% του πλεονάσματος διανέμεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, ένα 5% είναι αποθεματικό, το 60% μπορεί να επανεπενδυθεί στην επιχείρηση, αλλά δεν υπάρχει διανομή κερδών. Μέσα από το συνεταιριστικό σχήμα το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ωφέλεια των εργαζομένων μας. Το δεύτερο είναι η κοινωνική ωφέλεια». Για αυτό, εξήγησε η ίδια, τα συνεταιριστικά σχήματα μπορεί να αποτελούνται παράδειγμα από αρχιτέκτονες μηχανικούς, επιχειρήσεις μεταποίησης – κυκλικής οικονομίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η κα Αντωνοπούλου τόνισε ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. «Υπάρχει μια μεγάλη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας με ανθρώπους που δεν πληρώνονται στην ώρα τους, που δεν πληρώνονται καθόλου, που δουλεύουν με άσχημες συνθήκες, επομένως αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ένα παραγωγικό σχήμα, να καθορίζει τις συνθήκες εργασίας του και να συναποφασίζει για αυτές, δεν τον εκμεταλλεύεται κάποιος, δίνει την απάντηση εν μέρει στο ερώτημα γιατί να συνεταιριστώ.

Συμβάλλει λοιπόν, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και επίσης σαν κοινωνία πρέπει δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε τις δομές εκείνες που θα μας βοηθήσουν να συνεργαστούμε. Εμείς δίνουμε τα εργαλεία γι’ αυτό».

«Στην Ελλάδα είμαστε μαθημένοι στο μοντέλο της ατομικής επιχείρησης, και να αποκομίζουμε το κέρδος σε ατομικό επίπεδο. Υπάρχουν όμως εμπειρίες στην Ελλάδα που δεν δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της κρίσης ούτε μέσα στο διάστημα της δικής μας κυβέρνησης και ελπίζουμε ότι θα ενδυναμωθούν με το θεσμικό πλαίσιο», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

H κα Αντωνοπούλου τόνισε πως υπήρχε σχετικός νόμος από το 2011, αλλά με αδυναμίες αφού «πολλά εγχειρήματα χρησιμοποιούνταν για να υποκαταστήσουν δημόσιες υπηρεσίες, γινόντουσαν απευθείας αναθέσεις από δήμους, κάποια ζητήματα που αυτός ο νόμος λύνει».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπάρκας, πολιτικός μηχανικός, συνεργάτης του υπουργείου τόνισε πως «ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικός στις πιέσεις και τις δυσκολίες της περιόδου αφού με συλλογικό τρόπο αυτό είναι πιο εφικτό. Μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο συλλογικά να εργαστούμε, να παράξουμε, να καταναλώσουμε.

Στόχος μας είναι ο τομέας κοινωνικής οικονομίας να λάβει υποστήριξη γιατί είναι στοίχημα για την κυβέρνηση. Η Ευρώπη έχει καλά παραδείγματα τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε και να διδαχθούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο site του υπουργείου ήδη από τον προηγούμενο μήνα το μητρώο είναι ανοιχτό και υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες που καθοδηγούν τον ενδιαφερόμενο και όταν κατατεθούν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 15 μέρες.

Αξιολόγηση και ασφαλιστικό

Ερωτηθείσα για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεδομένων των πιέσεων που δέχεται, η κα Αντωνοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η υπουργός εργασίας το έχει πει πολλές φορές ότι είναι το κεκτημένο ευρωπαϊκό δίκαιο μας δικαιώνει και εξακολουθούμε να έχουμε μια κοινή γραμμή από τις χώρες του νότου στην Ευρώπη.

Επειδή δηλαδή μια χώρα έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και επειδή έχει μνημονιακές υποχρεώσεις, αυτό δεν μπορεί να καταργεί τα κεκτημένα δικαιώματα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη δραχμή η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως τέτοια περιθώρια συζήτησης δεν υπάρχουν για τη σημερινή κυβέρνηση.
goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση