HomeΚΡΗΤΗΠαράσταση διαμαρτυρίας για τις ομαδικές απολύσεις σε γνωστή αλυσίδα

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ομαδικές απολύσεις σε γνωστή αλυσίδα

Κινητοποίηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κινητοποίηση προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στα Χανιά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων  με αφορμή τις μαζικές απολύσεις σε γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων. Σε σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων επισημαίνονται τα εξής:

«Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το απόγευμα της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου έξω από τα PUBLIC στα Χανιά με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής για νέες μαζικές απολύσεις στην αλυσίδα επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου “Την Παρασκευή 20.01.17 η επιχείρηση Public απέλυσε δεκάδες εργαζομένους, κυρίως πωλητές και προϊσταμένους από διάφορους εργασιακούς χώρους, όπως σε τμήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Gaming. Ταυτόχρονα, προέβη σε απολύσεις κάποιων διευθυντικών στελεχών, ενώ το κλίμα στους εργασιακούς χώρους είναι ότι επίκειται και συνέχεια. Το κοινό στοιχείο της πλειονότητας των συναδέλφων που απολύθηκαν ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως «υψηλόμισθοι», δηλαδή εργαζόμενοι των ΄΄700 και 800 ευρώ΄΄… Για να προλάβουμε αντιδράσεις και αιτιολογίες του τύπου ΄΄αναγκαστική εξυγίανση΄΄, να σημειώσουμε ότι αυτή η μορφή «εξυγίανσης» συμπίπτει τυχαία (;) με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα νέων καταστημάτων της αλυσίδας Public σε Κολωνάκι και Αεροδρόμιο. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο καθαρό, πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία, από το 2012, προβαίνει σταθερά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση -έως εξαντλήσεως- των υπαλλήλων της, αξιοποίηση δωρεάν εργασίας μέσω προγραμμάτων voucher, με αποτέλεσμα να έχει βγάλει τεράστια κέρδη από την εξευτελιστικά φθηνή εργασία των συναδέλφων μας.”

Η τοπική επιτροπή Χανίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει ότι “Την περίοδο 2013-2015 η εταιρία παρουσίασε ρεκόρ κερδών. Σύμφωνα με την ίδια υπήρξε αύξηση 34% σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Ανάλογα στατιστικά ισχύουν και για πολλές ακόμη αλυσίδες καταστημάτων που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνουν, συνεχίζοντας ωστόσο να χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους, ώστε να βγάλουν ακόμη περισσότερα εις βάρος τους. Είναι στοίχημα για το κάθε επιχειρηματικό όμιλο, κάθε μεγάλη εταιρία, να χρησιμοποιεί αναλώσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό, ικανοποιώντας τις ανάγκες της αγοράς και δημιουργώντας ένα καθεστώς τρόμου για όσους πασχίζουν να βρουν μια δουλειά. Ομαδικές απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ξεχειλωμένα ωράρια και υπερωρίες, μισθοί των 400 ευρώ, έλεγχος ατομικής απόδοσης του κάθε εργαζόμενου, ανταγωνισμός και πολλά ακόμη συνθέτουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα σε όλες τις μεγάλες εταιρίες.

Όλες οι κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι του ευρωμνημονιακού μπλοκ ποντάρουν στη διαιώνιση αυτού του εργασιακού καθεστώτος, για να ικανοποιήσουν τις εντολές της ΕΕ και του κεφαλαίου, βουλιάζοντας τα οικογενειακά εισοδήματα και μαυρίζοντας το μέλλον της εργαζόμενης νεολαίας. Όλα για τις ανάγκες της αγοράς.

Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούμε κάθε εργαζόμενο να μην σκύψει το κεφάλι μπροστά στις απειλές των εργοδοτών. Η στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα PUBLIC και σε κάθε αντίστοιχη επιχείρηση, ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, των νέων σχέσεων εργασίας, την εργοδοτική τρομοκρατία, και η οργάνωση κάθε εργαζόμενου στο αντίστοιχο σωματείο κλάδου είναι προϋπόθεση για να ξαναβγεί μπροστά και διεκδικητικά το εργατικό κίνημα”».

Διαφήμιση
Διαφήμιση