HomeHL-GreeceΜονομαχία μέχρις εσχάτων Τσίπρα-Μητσοτάκη σε εκλογικό φόντο

Μονομαχία μέχρις εσχάτων Τσίπρα-Μητσοτάκη σε εκλογικό φόντο

Πρωτοφανείς βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς από τους δύο αρχηγούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λάδι στη φωτιά της σκληρής πολιτικής κόντρας που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έριξε η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή, για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, δίδοντας μία πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει, είτε βρεθεί μία λύση με τους δανειστές με την επιβολή νέων μέτρων, είτε ναυαγήσει η αξιολόγηση και οδηγηθούμε σε εκλογές.

Έτσι κι αλλιώς και παρά το ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα του αρχηγού της ΝΔ για προσφυγής τις κάλπες, η σύγκρουση είχε έντονο προεκλογικό άρωμα – προφανώς για παν ενδεχόμενο και από τις δύο πλευρές.

Οι πολιτικές σχέσεις Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιδείνωση στο άμεσο μέλλον. Και το μόνο που δεν μπορεί να προκύψει από αυτή την εκρηκτική σχέση, ιδίως με τις προσωπικές αιχμές στις σύγκρουσή τους, είναι οποιαδήποτε συναίνεση των δύο αρχηγών και των κομμάτων τους, σχεδόν σε οποιοδήποτε θέμα, μα πρωτίστως στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Η χαοτική διαφορά στις αντιλήψεις και την τακτική που υποστηρίζει ο καθένας, δεν επιτρέπει καμία σύγκλιση. Είναι εμφανές ότι η μονομαχία τους θα είναι μέχρις εσχάτως και χωρίς κανένα… πολιτικό έλεος.

Οι εκλογές

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε με σκαιό ύφος τις εκλογές, που ζητά εδώ και καιρό ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας έτσι να κλείσει μία συζήτηση που έτσι κι αλλιώς είναι όμως στο τραπέζι, ακόμη και με ευθύνη των δικών του στελεχών.

«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη» είπε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων» και βεβαιώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει το φθινόπωρο του 2019».

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης, επέμεινε στο αίτημά του για πολιτική αλλαγή, λέγοντας ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή». Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει τυχοδιωκτική πολιτική και τον προειδοποίησε: «Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος. Σε τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε και το ενδεχόμενο να αναζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να ψηφίσει τα νέα μέτρα.

«Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να έλθουν νέα μέτρα. Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει «στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος», λέγοντάς του ότι «εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ό,τι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην εξουσία. Ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή, δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε, προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα και πάλι ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», τονίζοντας ότι «αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική και από κάθε συνταγματική λογική».

«Το ΔΝΤ ζητάει αναίτια προληπτικά μέτρα 2% ΑΕΠ και μας ζητάτε να τα δεχτούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανειλλημένως να πάρει θέση και να πει ξεκάθαρα αν διαφωνεί ή αν συμφωνεί με αυτούς. «Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε την σοφία του ΔΝΤ ή μειοδότες που τα έχουμε δώσει όλα ;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιφάσεις στις απόψεις του.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαιτίας του οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα. «Αυτό είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα» είπε και υπογράμμισε ότι «επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το α’ εξάμηνο του 2015».

Και πρόσθεσε: «Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας δυστυχώς αδειάζει με μεγάλη ταχύτητα. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Οι δανειστές ζητούν μέτρα αναγκαστικό τίμημα της πολιτικής σας και της ανικανότητάς σας. Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα νέα μέτρα λιτότητας. Κανείς δεν πιστεύει πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για αυτό και ζητούνται διαρκώς νέα μέτρα. Σήμερα πηγαίνετε να παίξετε το παιχνίδι Grexit ή 4ο μνημόνιο όπως το 2015 με το δίλημμα Grexit ή 3ο μνημόνιο. Δεν έχετε δικαίωμα να συμπαρασύρετε τη χώρα σε γκρεμό. Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη, καθυστερείτε και σπαταλάτε και το ελάχιστο κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει μείνει στη χώρα».

Η δραχμή

Ο αρχηγός της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα σκληρός ως προς το θέμα του Grexit και της συζήτησης για δραχμή. «Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι, για να έρθει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει θέμα Grexit και να μας ενθαρρύνει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Καμία αντίδραση από την λαλίστατη κυβέρνηση. Κανένα non paper. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί της ανάγκης να συζητηθεί το θέμα της δραχμής, επέκρινε τους κυβερνώντες λέγοντας πως «το ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία σας αφήνει αδιάφορους. Εκτός αν δεν είπε ανοησία, αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία, γιατί αυτό σας ενδιαφέρει με κάθε κόστος. Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια αυτό που συζητάτε και κατ’ ιδίαν, ότι αν μας πιέσουν οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Ποιος συντάσσεται κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε, του οποίου οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε; Σαν δεν ντρέπεστε λίγο».

Επισήμανε ακόμη για την β’ αξιολόγηση ότι έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, και έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεών της».

Διαπλοκή και διαφθορά

Ο πρωθυπουργός επένδυσε κατά την ομιλία του ιδιαίτερα στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής κατηγορώντας τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού ως υπεύθυνα για τη χρεοκοπία της χώρας. Αναφέρθηκε στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις υποθέσεις Siemens και Novartis. «Ήρθε η ώρα των απαντήσεων» τόνισε. Το 2013, είπε, περάσατε μια τροπολογία που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία, γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη, κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή». «Αν και νέος, αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων». Τον κατηγόρησε επίσης ότι επιχείρησε να στήσει τη δική του διαπλοκή.

«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά κάνατε συναλλαγές μαζί της και μυστικές συναντήσεις με εκδότες. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα -πώς τα λέει ο κ. Πολάκης- βοθροκάναλα της διαπλοκής, που σας έδιναν βήμα για τον λαϊκισμό σας. Όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή, που είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μόνο εσείς και ο κ. Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με διάφορες διαστημικές αναζητήσεις, πιστεύετε ότι επί των ημερών σας καταπολεμήθηκε η διαπλοκή. Μάλλον, κύριε Παππά, είστε από άλλο πλανήτη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ως φιάσκο «που θα διδάσκεται για πολλά χρόνια ως πρότυπο διαπλοκής».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση