HomeHL-GreeceΠεριμένοντας τη Μέρκελ για το πού το πάει ο Ερντογάν

Περιμένοντας τη Μέρκελ για το πού το πάει ο Ερντογάν

Ένταση στο Αιγαίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τα μάτια στραμμένα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, όπου η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει επαφές με την ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι η Αθήνα. Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι αυτή την ώρα η μόνη ασφαλής πηγή πληροφοριών για τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις προθέσεις του Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι στο βαθμό που ισχύει η θέση του Τούρκου προέδρου πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας του είχε υποσχεθεί την «επιστροφή» των οχτώ στρατιωτικών, η συγκυρία δεν προσφέρεται για να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον ηγέτη του Τουρκίας.

Περιμένει, έτσι, στο Μαξίμου το τηλεφώνημα της κυρίας Μέρκελ από την Άγκυρα. Στη χθεσινή επικοινωνία που είχε μαζί της, επανέλαβε τη θέση της χώρας μας πως θα πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η ατζέντα της Μέρκελ στην Τουρκία…

Με την πρόθεση να προωθήσει θέματα όπως το προσφυγικό, την εκεχειρία στην Συρία αλλά και το Κυπριακό η καγκελάριος Mέρκελ επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα.

Στόχος της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι να καταλήξει με τους τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων. Εκτός από τα διμερή θέματα και τη συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, την κατάσταση στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.

Στην Άγκυρα η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα επισκεφθεί το κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

Ρεκόρ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο…

Μόλις έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν χθες 138 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 10 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε διάστημα μιάμισης ώρας!

Αν μη τι άλλο πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ που αποτυπώνει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Οι υπερπτήσεις των οπλισμένων τουρκικών F-16 έγιναν ως ακολούθως:

την 07:43 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,

την 07:57 άνωθεν ν. Ίμια στα 24.000 ft,

την 07:59 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,

την 08:24 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.500 ft,

την 08:25 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.000 ft,

την 08:27 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 16.500 ft,

την 08:28 άνωθεν ν. Ίμια στα 18.000 ft,

την 08:41 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 24.000 ft,

την 09:08 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,

την 09:15 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,

Οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών έγιναν αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια και παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου έριξε στεφάνι στη μνήμη των Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού και Παναγιώτη Βλαχάκου, το ελικόπτερο των οποίων κατέπεσε στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που προέβησαν σε 138 παραβιάσεις «αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση