HomeΚΟΣΜΟΣΓαλλία: Νικητής ο Μακρόν στις εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Γαλλία: Νικητής ο Μακρόν στις εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Εκτός β’ γύρου ο Φιγιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, είναι ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, ενόσω ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου που αφορά την οικογένειά του και τα χρήματα που εισέπρατταν ως αργόμισθοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τις τελευταίες ημέρες – μετά δηλαδή και την εκλογή του Μπενουά Αμόν στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος – υπάρχει σαφές προβάδισμα ψήφου του Μακρόν, αλλά και της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροαριστεράς Μαρίν Λεπέν. Απεναντίας, ο Φιγιόν, ο οποίος έως την περασμένη εβδομάδα, ήταν φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, φέρεται να μην περνάει καν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τον Μάιο (σημειώνει πτώση έως και 5 με 6 μονάδες).

Ειδικότερα, ο Μακρόν θα επικρατούσε της Μαρίν Λεπέν με 65% των ψήφων, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν θα επικρατούσε με 59% της ακροδεξιάς υποψήφιας.

Την Τρίτη, αστυνομικοί μετέβησαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να κατασχέσουν έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο Κριστιάν Ζακόμπ, μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για «έρευνα».

Η σύζυγος του Φιγιόν Πενελόπ Φιγιόν φέρεται να εισέπραξε συνολικά περισσότερα από 900.000 ευρώ, ως «κοινοβουλευτική βοηθός» και συνεργάτιδα σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné στο φύλλο της Τετάρτης.

Επιπλέον, ο συντηρητικός υποψήφιος πλήρωσε δύο από τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς με το ποσό των 84.000 ευρώ το διάστημα μεταξύ 2005 και 2007 κι ενώ σπούδαζαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Ο Φιγιόν ζήτησε την Τετάρτη από τους συντηρητικούς βουλευτές να παραμείνουν πιστοί στον ίδιο μετά το σκάνδαλο, καταγγέλλοντας ότι αριστεροί προσπαθούν να στοχοποιήσουν την προεκλογική εκστρατεία του.

«Αντιμετωπίζουμε ένα θεσμικό πραξικόπημα από την Αριστερά», δήλωσε ένας βουλευτής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που παρευρέθη σε συνάντηση με τον Φιγιόν.

Ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο Φιγιόν ζήτησε από τους συναδέλφους του «να αντέξουν για 15 ημέρες» – το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

«Ουδείς θα εμποδίσει τον Φρανσουά Φιγιόν και τη Δεξιά να είναι παρόντες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών», δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του Φιγιόν Τιερί Σολέρ.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση