HomeHL-9Εργασιακός «μεσαίωνας» στην Κρήτη: Πληρωμή με… κουπόνια!

Εργασιακός «μεσαίωνας» στην Κρήτη: Πληρωμή με… κουπόνια!

Αντί για μισθό δίνουν εκπτώσεις σε σούπερ - μάρκετ και βενζινάδικα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία νέα… μόδα συναντάται τους τελευταίους μήνες στον τρόπο μισθοδοσία των υπαλλήλων από μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρίες σε όλη την Κρήτη.

Πρόκειται για την πληρωμή μισθού με… κουπόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα του 2017 κυριαρχεί ο εργασιακός «μεσαίωνας».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο cretapost, πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορες εταιρίες του νησιού έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις προθέσεις των εργοδοτών τους για πληρωμή μέρος του μισθού με… κουπόνια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό εργάζεται σε γνωστή εταιρία της Κρήτης παίρνοντας τον βασικό μισθό, ύψους 550 ευρώ. Πρόσφατα, τον κάλεσε ο εργοδότης του για να του προτείνει μία νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του cretapost, ο εργοδότης του πρότεινε το εξής: Από τα 550 ευρώ που παίρνει τώρα για την εργασία του, να του καταβάλλονται 400 ευρώ «μαύρα» και τα υπόλοιπα 150 ευρώ να τα παίρνει σε εκπτωτικά κουπόνια (για αγορές σε σούπερ μάρκετ, σε βενζινάδικα κ.ά.).

Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί ομάδα εργαζομένων, που κατά την διάρκεια εποχικής εργασίας– σε γνωστή εταιρία του Ηρακλείου – έπαιρνε τα μισά χρήματα του μισθού του στο χέρι και τα άλλα με… κουπόνια.

Φοβούνται για το… μέλλον

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μία τους αδίστακτους εργοδότες και από την άλλη την ανεργία.

Το δίλημμα, όπως μας λένε – μιλώντας στο cretapost – είναι μεγάλο. «Από την μία έχουμε την μείωση μισθού, την πληρωμή με κουπόνια και την μαύρη εργασία και από την άλλη έχουμε την δύσκολη ανεργία. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», επισημαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που έκαναν την καταγγελία στο cretapost, θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ωστόσο τα στοιχεία υπάρχουν στα γραφεία μας για όποιον φορέα τα χρειάζεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση