HomeHL-EconomyΣταϊκούρας: «Η ΟΝΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση και απαιτεί αλληλεγγύη»

Σταϊκούρας: «Η ΟΝΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση και απαιτεί αλληλεγγύη»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του στο ευρωκοινοβούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η κρίση ανέδειξε τις ατέλειες και αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και απέδειξε ότι η ΟΝΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση και απαιτεί αλληλεγγύη» τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργηθούν δουλειές και να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα όμως τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τρεις πρέπει να είναι οι προτεραιότητες σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:

  • Η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, με την κυβέρνηση στο κάθε κράτος-μέλος να διατηρεί την ιδιοκτησία της διαδικασίας και με τη δημόσια διοίκηση να είναι σε θέση να τις υλοποιήσει.
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Εκτός της πιστωτικής επέκτασης μέσω της ενδυνάμωσης του ενεργητικού των τραπεζικών ιδρυμάτων και της ενίσχυσης της χρηματοδότησης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα πρέπει να προχωρήσει η χρηματοπιστωτική ένωση, με την υιοθέτηση και λειτουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα εγγύησης των καταθέσεων και με την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, με στόχο τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Η διατήρηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και η βελτίωση της ποιότητάς τους, λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο και εφαρμόζοντας το κατάλληλο μείγμα πολιτικής.

Kathimerini.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση